Tot 5 jaar cel voor leden Limburgse drugsbende

De rechtbank van Roermond heeft vandaag aan vijf mannen uit Venlo en omgeving straffen opgelegd van 30 maanden tot vijf jaar cel. De bende heeft tussen november 2014 en mei 2015 ruim 200 kilo softdrugs, speed en cocaïne geëxporteerd naar Duitsland. Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot acht jaar geëist

De twee hoofdverdachten, waaronder Servet Y. (43) uit Venlo, werden veroordeeld tot vijf jaar cel. De rechtbank acht Y. verantwoordelijk voor het maken van afspraken met de Duitse afnemer over hoeveelheden drugs, prijzen en data.  Ook had hij de coördinatie over de aanvoer, het transport en de aflevering van de verdovende middelen.

Koeriers

Een tweede verdachte die werd veroordeeld tot vijf jaar cel werd schuldig bevonden aan het zoeken, kopen, vervoeren en produceren van de drugs. Ook bemoeide hij zich met het aansturen van de koeriers en met de beschikbaarheid van de loods. Een derde verdachte, die zorgde voor de aanvoer van de softdrugs en zorgde voor de aansturing van de koeriers, heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen.

Twee kilo versnijdingsmiddel

De rechtbank heeft de leverancier van de harddrugs tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. De rechtbank heeft bij het opleggen van deze straf meegewogen dat deze persoon op 7 juli 2015 ruim een kilo hennep, ruim twee kilo versnijdingsmiddel voor cocaïne en twaalf kogelpatronen in zijn bezit had. De man is in een apart vonnis veroordeeld tot één maand gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging. Dit feit werd gepleegd terwijl de verdachte was geschorst uit voorlopige hechtenis.

Geprepareerde Caddy

De verdachte die de loods ter beschikking heeft gesteld en bij wie een in werking zijnde hennepkwekerij werd aangetroffen, krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden.

De bende maakte bij de transporten naar Duitsland gebruik van een speciaal geprepareerde Volkswagen Caddy waarin onder de laadvloer een extra opbergruimte was gemaakt, die alleen met digitale sleutels kon worden open gemaakt.

Saunaclub YinYang

Café Europa in Venlo (foto) werd door de bende als hoofdkwartier gebruikt.  Servet Y. en zijn Duitse zakenpartner spraken regelmatig af in saunaclub YinYang in Roermond. In die club werd in november vorig jaar een inval gedaan. In een kort geding in maart van dit jaar besliste de rechter dat de saunaclub niet dicht hoefde.

Hier het vonnis van de hoofdverdachte.