Tot 5,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval

De 27-jarige Burhan A. is door de rechtbank van Den Bosch veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor een gewelddadige overval in mei 2009. Het Openbaar Ministerie had 7 jaar cel geëist tegen de Eindhovenaar. Erwin R. (25) krijgt anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. R. was tijdens het misdrijf 16 jaar.

De derde verdachte, Selim A., werd vrijgesproken.

Vierde man

Bij de woningoverval op een vakantieparkje in Schaijk waren waarschijnlijk vier man betrokken. Twee drongen het chalet binnen. De twee slachtoffers hoorden buiten nog een andere man. Waarschijnlijk was er ook nog een vierde verdachte betrokken.

De rechtbank heeft een andere medeverdachte in 2013 veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit en heling van de bij de woningoverval gestolen goederen. Voor zijn betrokkenheid bij de overval was toen echter geen bewijs. In 2017 is deze man opnieuw aangehouden en wilde het OM hem vervolgen voor verkrachting. De rechtbank besliste echter dat het volgens de wet niet mogelijk is om iemand voor hetzelfde feit opnieuw voor de strafrechter te brengen.

Bewusteloos

De overvallers gingen op 12 mei 2009 uiterst gewelddadig te werk. Meteen na binnendringen van het chalet werden de man en zijn vriendin geslagen, geschopt en tegen de grond gewerkt. Vervolgens werden ze met tape gekneveld en kregen ze een vuurwapen op zich gericht. De 55-jarige vrouw werd in aanwezigheid van haar 46-jarige vriend, die bewusteloos was geslagen, verkracht. Dit laatste achtte de rechtbank vandaag overigens niet bewezen. De daders nemen laptops, fotocamera’s en mobiele telefoons mee.

Brief

De eerste twee verdachten werden in januari 2017, acht jaar na de overval, opgepakt. Het vrouwelijke slachtoffer was toen inmiddels aan kanker overleden. Het onderzoek was na een anonieme tip in 2016 weer geopend. In de gevangenis werd vervolgens een brief onderschept van Serdar A. die is veroordeeld voor de moord op Ernesto Pistone (in 2014). Uit die brief, aan één van zijn neven, zou blijken dat twee broers de overval pleegden met een man die in 2010 ook al verdachte was. De recherche ging een aantal telefoons afluisteren en daaruit kwamen nieuwe aanwijzingen.

Hier de vonnissen: