Tot 8,5 jaar cel voor zes leden drugsorganisatie Amsterdam-West

De rechtbank in Amsterdam heeft zes mannen van 37 tot 45 uit voornamelijk Amsterdam-West, veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor grootschalige handel in cocaïne en andere drugs. Het Openbaar Ministerie eiste eind juni tot tien jaar cel.

Doorgesnoven

De zaak kwam aan het rollen toen een van de Amsterdamse verdachten (Ümit K., 42) zich in 2016 doorgesnoven en paranoïde bij de politie in Amsterdam-Osdorp meldde. Hij zei dat hij in zijn woning aan de Osdorper Ban vuurwapens, cocaïne en een groot geldbedrag had liggen. In zijn appartement vond de politie vervolgens ruim 100 kilo cocaïne en heroïne, ruim 800.000 euro cash geld en acht vuurwapens.

Luxelevens in buitenland

De spullen zouden van een organisatie zijn waar K. 3,5 jaar voor werkte. Hij meldde zichzelf bij de politie omdat hij bang was dat hij door de organisatie zou worden geliquideerd. Volgens de politie werd de woning vermoedelijk gebruikt als stash-huis. K. werd veroordeeld en de vermeende leiders van de groep sloegen vervolgens op de vlucht naar Dubai, Turkije en Marokko waar ze met geld smeten. Ümit K. heeft inmiddels een straf van zes jaar uitgezeten.

Nader onderzoek naar de organisatie leidde in november 2017 tot de arrestatie van zes andere verdachten. Volgens het OM hebben zij zich gedurende 3,5 jaar schuldig gemaakt aan drugshandel en witwassen.

‘Goed geoliede machine’

Afgeluisterde gesprekken en ontsleutelde chatberichten gaven volgens justitie inzicht in ‘een goed geoliede machine’. Er waren leiders, koeriers en een boekhouder. Bij verschillende huiszoekingen vond de recherche grote sommen cash geld, een geldtelmachine, versleutelde telefoons, luxe auto’s en dure horloges.

Kaaswinkel

Mustafa I. krijgt met 8,5 jaar de hoogste straf, Sinan P. krijgt acht jaar, Aziz A. krijgt net als Haci E. ruim 6,5 jaar cel. E. runde volgens justitie een kaaswinkel aan de Overtoom, maar ook daar werden volgens de opsporingsdiensten meer drugs dan kaas verhandeld. De vacumeermachine zou zijn gebruikt om drugs te verpakken. De twee andere verdachten Fouad O. en Abdessalam B. krijgen respectievelijk ruim zes jaar en ruim vijf jaar cel.