Tot 8,5 jaar in mega-coke-zaak

De rechtbank Rotterdam heeft vrijdag in het proces over de “Dagger-zaak” 8,5 jaar cel opgelegd aan de hoofdverdachte Frits B.. Er stonden voor internationale cocaïnehandel 17 verdachten terecht. De rechtbank vindt bewezen dat B. met meerdere transporten bezig is geweest.

Sporttassen

Het onderzoek begon in 2012 naar zendingen die in sporttassen in containers naar Rotterdam kwamen maar breidde zich uit naar een serie voorbereidingshandelingen en transporten. Ook de overval op een vrachtwagen in het Belgische Opglabbeek met aanvalsgeweren maakte deel uit van het onderzoek. De Haagse “godfather” Piet S. was ook enige tijd verdachte in de affaire, maar hij werd uiteindelijk niet gedagvaard.

Martien R.

De straffen waren in het algemeen minder dan geëist. Een aantal verdachten werd gedeeltelijk en twee van hen helemaal vrijgesproken van de misdrijven waarvoor ze terecht stonden. Van de 17 verdachten moesten drie veroordeelden onmiddellijk de cel in. De bekende Brabander Martien R. is vrijgesproken van de drugsverdenkingen, hij kreeg wel zes maanden voor het bezit van een vuurwapen. R. werd eerder vrijgesproken van de A73-moord.

Hacken

Een aantal verdachten speelde ook een rol bij de diefstal van containers uit de Antwerpse haven en bij pogingen tot hacken van computersystemen bij havenbedrijven in Antwerpen. Daar loopt nog steeds een rechtszaak tegen een aantal computerdeskundigen.

Zie meer daarover in de serie “gehackte haven“.