Tot 9 jaar cel voor heroïnesmokkel

De rechtbank in Den Bosch heeft 2 mannen veroordeeld voor de smokkel van 88 kilo heroïne. Een 54-jarige Turkse man uit Arnhem kreeg 9 jaar cel. Een Iraniër (39) moet 6 jaar de cel in. Een 45-jarige man uit Almere werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk 8, 6 en 3 jaar geëist. 

De 39-jarige man reed in maart vorig jaar met een vrachtwagen vanuit Iran via Turkije, Bulgarije, Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland. Daar kreeg hij telefonische instructies en reed hij naar een parkeerterrein in Arnhem. Op de parkeerplaats kreeg hij een adres in Drunen.

Pauze

De volgende dag reed de chauffeur op aanwijzingen van de 54-jarige Arnhemmer een loods binnen aan de Lipsstraat in Drunen. Eenmaal in het pand werd een monteur gebeld van een garagebedrijf. De remmen van de vrachtauto zouden zijn geblokkeerd. Nadat de monteur, de 45-jarige man uit Almere, een wiel had verwijderd, werd hem te kennen gegeven dat hij even pauze moest nemen. Tijdens de pauze van de monteur werden uit de wielas van de vrachtwagen drugs gehaald, in zakken gestopt en in een kantoor in de loods verstopt door de Arnhemmer en de chauffeur. Op het moment dat de monteur opdracht kreeg aan het volgende wiel te beginnen, viel de politie binnen en hield de verdachten aan. In totaal trof de politie zo’n 88 kilo heroïne aan.

WC

De drugs werden bij toeval ontdekt. Toen een van de verdachten naar de wc moest, stapte hij per ongeluk het pand van de buren binnen, waar een inbraakalarm af ging. Daarop kwam de politie in actie.

De rechtbank sprak de man uit Almere vrij, omdat er onvoldoende bewijs is dat de monteur van de verstopte heroïne wist. De 54-jarige Arnhemmer kreeg een hogere straf dan door het OM werd geëist. De rechtbank liet daarbij mee wegen dat de man al eerder voor een drugsfeit was veroordeeld. Toen hij in de loods in Drunen werd aangetroffen, bevond hij zich nog in zijn proeftijd.

Internationale bende

Het Openbaar Ministerie denkt dat er sprake is van een internationale bende. In Duitsland werden in 2016 ook twee Iraanse vrachtwagens aangehouden waar heroïne in de assen was verstopt.