Tot bijna acht jaar cel voor produceren xtc-pillen

Tot bijna acht jaar cel voor produceren xtc-pillen

Elf mannen zijn door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor lidmaatschap voor een criminele drugsorganisatie die MDMA produceerde en 336 kilo heroïne in Nederland invoerde. Ze krijgen celstraffen tot 7 jaar en 7 maanden.

(Beeld uit archief)

Landelijk parket

Het onderzoek heette 26DelRio en werd geleid door het landelijk parket. Hoofdverdachten zijn een 39-jarige man uit Tilburg en een 49-jarige man uit Amsterdam. Zij waren volgens de rechtbank coördinatoren en vanuit een hogere hiërarchische positie stuurden ze de andere verdachten aan.

Pillen draaien

De 39-jarige verdachte had verstand van de productie van MDMA (de werkzame stof in xtc-pillen). Hij ging op zoek naar een nieuwe locatie om pillen te draaien. Hij krijgt een celstraf van 5 jaar en 8 maanden.

De 49-jarige regelde de zaken op afstand en achter de schermen en waste geld wit.

Op enig moment werd de voorlopige hechtenis van de verdachte geschorst. De rechtbank gaf hem toestemming om (onder voorwaarden) voor een korte periode naar Turkije te reizen, zodat hij zijn zieke ouders en broer in Turkije kon bijstaan. Telkens keerde hij terug naar Nederland, maar bij de derde keer nam hij de benen en is hij nooit meer teruggekomen. De rechtbank vindt dat de man daarmee ‘zijn volstrekte minachting voor de rechtsregels en het rechtssysteem’ heeft getoond.

Hij krijgt een celstraf van 7 jaar en 7 maanden.

Bedrijfspand

Een 45-jarige man uit Lienden stelde zijn bedrijfspand ter beschikking aan de criminele organisatie. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 19 maanden voorwaardelijk.

Een 61-jarige man uit Nijkerk stelde zijn bedrijf, bedrijfsauto’s en bedrijfspand ter beschikking, en ook zijn kennis en netwerk in de transportwereld.

Hij is buiten de drugsorganisatie om bezig geweest met het uitvoeren van 25 kilo xtc-pillen en 5 kilo heroïne naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast had hij 22 vuurwapens en grote hoeveelheden munitie in zijn bezit die ook zouden worden uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Hij moet 6 jaar de cel in.

Andere verdachten kregen straffen van 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden tot 6 jaar en 7 maanden.

Een van de verdachten werkte in de facilitaire dienst bij een gemeente. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 350 dagen, waarvan 175 dagen voorwaardelijk. De rechtbank houdt er rekening mee dat de man geen stafblad had en dat hij zijn leven op het rechte pad lijkt te hebben gebracht.