Tot levenslang voor liquidatie Sven Prins

De rechtbank in Maastricht heeft één verdachte van de liquidatie van Sven Prins tot levenslange celstraf veroordeeld: Jurandy T. (33). Xionel B. (40) en Sergio K. (27) kregen 30 jaar cel. De straffen zijn veel hoger dan geëist door de officier van justitie.

Politie-informant

Prins werd op 25 september 2015 in Brunssum vermoord. Zijn metgezel werd verwond maar overleefde.

Tijdens het opsporingsonderzoek is een politie-informant ingezet, die zich voordeed als grote crimineel. Xionel B. en Jurandy T. hebben tegenover deze informant bekend de liquidatie te hebben gepleegd. Op de zitting weerspraken zij dit en vertelden dat dit ‘allemaal bluf’ was. De politie-informant zou een verhaal bij elkaar verzonnen hebben. Dat gelooft de rechtbank niet.

Details

De verdachten hebben details over de aanslag verteld, die zij niet op een andere manier konden weten, zoals het type wapens en munitie dat gebruikt is. Dat wat zij aan de politie-informant hebben verteld, vindt ook steun in ander bewijsmateriaal, oordeelt de rechtbank.

Vuurwapens

De verdachten hebben verder verschillende vuurwapens verkocht aan de politie-informant. In een periode van drie maanden verkochten zij in totaal twee pistolen, een automatisch vuurwapen, een pistoolmitrailleur, een handgranaat, munitie en twee politie-uniformen aan de politie-informant.

25 jaar

De officier van justitie had tegen alle drie de verdachten een gevangenisstraf van 25 jaar geëist. De rechtbank vindt dat in de eis van de officier van justitie onvoldoende tot uitdrukking komt de ernst van de poging moord op het slachtoffer, dat de aanslag heeft overleefd. Ook legt de verkoop van de zware en gevaarlijke vuurwapens voor de rechtbank gewicht in de schaal.

Jurandy T. is eerder in Curaçao tot 10 jaar cel veroordeeld. Hij zegt dat hij daar een moord heeft gepleegd. T. heeft zich tegen de politie-informant geprofileerd als een killer, vindt de rechtbank. Mensen die hem iets ‘flikken’ schiet hij neer.

Ook de andere verdachten hebben een flink strafblad. Eén van de verdachten liep nog in een proeftijd.

De drie mannen moeten aan de nabestaanden van Sven Prins en aan het 21-jarige slachtoffer een schadevergoeding betalen van enige duizenden euro’s.

Zie ook:

‘Goudhandel nekte verdachten moord Sven Prins’

Vier nieuwe aanhoudingen in zaak Sven Prins

Aanhoudingen voor liquidatie Sven Prins

‘Politie-informant leverde onbetrouwbaar werk’