Tot vier jaar voor diefstal auto’s op bestelling

De rechtbank in Amsterdam heeft drie mannen van 23 tot 29 jaar schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het stelen van auto’s. Zij krijgen gevangenisstraffen variërend van zes maanden voorwaardelijk en een maximale taakstraf, tot vier jaar onvoorwaardelijk.

Spin in het web

De groep ging volgens een bepaalde werkwijze te werk. Door een van de leden van de organisatie werd de opdracht gegeven om een auto van een bepaald merk, type en kleur te stelen. Dan vond er een voorverkenning plaats, mogelijk om het portierslot van de auto uit te lezen.

Een 29-jarige man was in deze organisatie de spin in het web en degene die de autosleutels kon namaken. Als hij een sleutel had nagemaakt, werd een loopjongen ingezet om de auto te stelen. Daarna werd de auto voorzien van valse kentekenplaten om de identiteit van de gestolen auto te verhullen. Vervolgens werd de auto “koudgezet” op straat of in een loods of opslagplaats.

Blanco exportbewijzen

Voorafgaand aan of na de diefstal werden de gegevens van een tweede auto gezocht die zoveel mogelijk op de eerste leek. Deze selectie vond plaats in een computersysteem, waar een medeverdachte van de drie kernleden toegang toe had door zijn werk bij een autoleverancier.

Hij kon ook aan blanco exportbewijzen komen, die nodig zijn om een auto volledig te vervalsen en daarna te kunnen exporteren. Uiteindelijk werden de vervalste auto’s verkocht.

Drie anderen zijn van deelname aan die criminele organisatie vrijgesproken omdat hun rol volgens de rechtbank te incidenteel was om te bewijzen dat zij lid waren van de organisatie. Maar, twee van hen zijn wel veroordeeld voor deze incidentele betrokkenheid.