Tot vijf jaar cel geëist voor Zutphense wapenroof

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Zutphen tot vijf jaar cel geëist tegen de twee verdachten van een wapenroof uit een depot van justitie in Zutphen. Daarbij werden op 30 juli vorig jaar 23 vuurwapens, 675 kogels, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons gestolen.

Jereno R. (31) uit Ede zit al sinds september vast voor de wapenroof. Hij wordt verdacht van de inbraak en handel van wapens en munitie. Tegen de andere verdachte, Jasper K. (26) uit Ede, is 4,5 jaar celstraf geëist. Hij is vorig jaar al op vrije voeten gesteld. Het tweetal zou de wapens hebben gestolen bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning in Zutphen, de afdeling die de bewaking en het vervoer van gevangenen regelt.

21 wapens spoorloos

Een deel van buit is later teruggevonden bij het huis van de moeder van R. in Otterlo. Bij die inval vond de politie 25 busjes pepperspray en 675 patronen. De 23 dienstwapens (Walther P99Q) waren zoek, maar twee wapens werden op 5 maart teruggevonden toen de politie in Rotterdam en Den Haag invallen deed in spookwoningen (‘safehouses’ gebruikt door criminelen).

Geheime info

In de dagen na de roof kreeg de politie informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Daaruit bleek dat er verschillende ontmoetingen waren tussen Jereno R., Jasper K. en een lid van een criminele organisatie uit Ede. Daarbij zou onder meer een wapenoverdracht plaatsvinden in Zwolle, maar dit is niet door een observatieteam gezien.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.