Tot vijf jaar cel voor Tilburgs trio wegens handel in crystal meth

De rechtbank in Breda heeft woensdag een 56-jarige Tilburger veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege drugshandel, witwassen en vuurwapenbezit. De 25-jarige zoon van de hoofdverdachte en een 52-jarige Tilburger kregen respectievelijk anderhalf jaar en een half jaar cel.

Crystal meth

Het drietal werd in augustus 2018 opgepakt na een woninginval aan het Visserijplein en een bedrijfspand aan de Siriusstraat in Tilburg. Daar werden ruim anderhalve kilo crystal meth, xtc-pillen, MDMA, amfetaminepasta en grondstoffen (o.a. APAA en pseudo-efedrine) voor het maken van synthetische drugs gevonden, evenals vier vuurwapens en een handgranaat. In de woning van hoofdverdachte Jan van den H., ex-lid van motorclub Satudarah en medeoprichter van No Surrender, werd daarnaast 25.000 euro in cash aangetroffen.

“Grote speler”

Van den H. filmde zijn activiteiten bovendien met een camerasysteem van zes camera’s. Die beelden dienden als belangrijk bewijs tegen de hoofdverdachte. De rechtbank in Breda noemde Van den H. “een grote speler in de handel en productie van synthetische drugs”, die met zijn activiteiten voor gevaar voor de volksgezondheid en maatschappelijke onrust heeft gezorgd. Volgens de rechter liet Van den H. zijn hele gezin meeprofiteren van het door hem verdiende criminele vermogen. ‘Hij doet gewoon wat hij wil als hij er maar geld aan kan verdienen’, aldus de rechter. De opgelegde celstraf van 5 jaar was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Zoon

Jan Jr., de 25-jarige zoon van de hoofdverdachte werd schuldig bevonden aan het bewerken, vervoeren en verkopen van synthetische drugs met zijn vader. Hij werd veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest zat. Ook dat was conform de eis van achttien maanden.

“Loopjongen”

Ook de derde verdachte, de 52-jarige Sjef van den D., werd medeplichtig bevonden aan het bewerken en verkopen van de drugs. De Tilburger, die eerder door de officier van justitie een “loopjongen” voor Van den H. werd genoemd, kreeg zes maanden celstraf met aftrek van voorarrest. De eis was negen maanden. Hij zou in principe op vrije voeten komen, maar zit inmiddels vast zit op verdenking van poging tot doodslag en geweldpleging. Hiervoor moet hij in juli voor komen.

Telefoontaps

Tijdens het onderzoek genaamd “Lotus” werd door het onderzoeksteam onder meer gebruikgemaakt van telefoontaps waarbij gesproken werd over “kristal” en “glazen” of “kristalglazen”. In versluierd taalgebruik werd daarnaast gesproken over “riemen” en “buisjes”.