Vijf jaar voor efedrinehandelaar

In hoger beroep heeft het gerechtshof in Amsterdam vorige week gevangenisstraffen tot vijf jaar opgelegd aan verschillende verdachten voor illegale handel in (pseudo)efedrine en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hoofdverdachte Loek W. is ook voor witwassen en wapenbezit veroordeeld, tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

De rechtbank in Haarlem legde hem vorig jaar ook vijf jaar op, het Openbaar Ministerie had in hoger beroep een gevangenisstraf van 8 jaar geëist.

Loek W. is veroordeeld voor de Opiumwet omdat het hof heeft vastgesteld dat hij wist dat het de bedoeling was de efedrine te gebruiken voor de productie van metamfetamine. Andere verdachten zijn voor voor handel in (pseudo)efedrine zonder vergunning veroordeeld, in het kader van de Wet voorkoming misbruik chemicaliën. In die wet is het zonder vergunning handelen in (pseudo)efedrine strafbaar gesteld, zonder dat die bedoeling hoeft te blijken. De maximale gevangenisstraf is overigens bij dergelijke handel in beide wetten gelijk: zes jaar.

Andere verdachten kregen straffen opgelegd van 42 maanden tot 12 maanden. De vrouw van de hoofdverdachte werd voor witwassen en valsheid in geschrift veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Ook werd een aantal verdachten vrijgesproken. Voormalig vechtsporter en Amsterdammer Jan Plas was ook verdachte in de zaak. Hij pleegde vorig jaar zelfmoord. 

(Pseudo)efedrine is een grondstof voor de productie van metamfetamine, drugs die vooral in Amerika en Australië gebruikt en gemaakt worden.

De verdediging vond dat de politie van Nederland, Australië en Dubai bij het onderzoek in strijd met de regels had samengewerkt. Het hof vond dat die samenwerking wel door de beugel kon.

Loek van W. probeerde volgens het hof de efedrine naar Australië te exporteren. In dat land was de zaak groot in het nieuws. De Australiër Mark Standen (foto) is ervoor veroordeeld tot 22 jaar cel. Hij was één van de meest vooraanstaande leidinggevenden van de Australische anti-narcotica-dienst van de politie.

De Brit James Kinch zit in een Thaise gevangenis voor zijn aandeel in de efedrine/meth-zaak, maar hij was ook informant. Begin dit jaar verschenen berichten in Australische media dat Kinch zou worden bedreigd door ‘criminelen uit Groot-Brittannië, Nederland en Spanje’. 

Eerdere berichten over de zaak:

De mega-zaak van Loek W. en Jan Plas

Foute super-cop deed zaken met NL 

NL’se drugsdealer kreeg exportvergunning EZ