Tot zes jaar cel voor moordplan op zakenman Chris Kraijpoel

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag drie verdachten veroordeeld tot zes jaar cel voor het voorbereiden van een moordplan op zakenman Chris Kraijpoel, bij zijn woning in Soest. De zaak kwam aan het rollen nadat er bij de inlichtingendienst van de politie op 13 maart 2021 informatie binnenkwam over een op handen zijnde liquidatie in Soest.

WhatsApp

Drie dagen later hield de politie de 36-jarige Hagenaar Jeevan C. aan op verdenking van het voorbereiden van moord. De info was concreet genoeg voor de politie om WhatsApp-gesprekken van de verdachten te onderzoeken.

C. had tussen 4 tot 16 maart intensief WhatsApp-contact met de 26-jarige Hagenaar Lofty B., volgens het OM ging dat over de te plegen liquidatie. Het OM ziet Lofty B. als de ‘makelaar’ die namens een onbekend gebleven opdrachtgever de liquidatie-opdracht had uitgezet.

Agga gangster crew

Jeevan C. was volgens de officier van justitie van plan een carrière in liquidaties op te bouwen. ‘Laat me ook in de agga gangster crew bro’, appte hij aan Lofty B. Die antwoordde: ‘Na dit kijke we wnt hou me circle klein zeg j eerrlijk ma we kijke het aan gwn’.

Op 9 maart appte Jeevan C. volgens justitie aan zijn moeder:

Morgen moeten jullie nieuws kijken, dan kunnen jullie die politie bellen. Deze hond heeft niet geslapen. En was aan het w8en om op iemand te schieten, voor 4000 euro. Maar die gene was er niet. Dus nu ga ik weer morgen. Dan moet je zien jah.

Een week later werd hij aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een liquidatie in Soest. Twee maanden later werden Lofty B. en de 20-jarige Amsterdammer Akram A. opgepakt. Die laatste heeft volgens het OM tijdens de voorbereidingen gechauffeurd in de Opel Zafira van zijn vader. Ook zou hij beschikt hebben over een Kalashnikov.

Voorverkenningen

Op 5 en 9 maart vorig jaar waren Jeevan C. en Akram A. volgens het OM in de buurt van de woning van Kraijpoel in Soest. Mogelijk ging het om voorverkenningen. Op 5 maart zag Kraijpoel twee mannen met hoodies die zich verdacht gedroegen en was daar naar eigen zeggen erg van geschrokken. Later werden op de telefoon van C. ingezoomde beelden van de woning aangetroffen.

Op 9 maart, de dag dat Jeevan C. aan zijn moeder bovenstaande appje stuurde, zat het beoogde slachtoffer vast voor een oude witwaszaak.

Gestolen bestelbus

Op 7 april 2021 vond de politie in de buurt van de Soester woning een gestolen witte Volkswagen Caddy met valse kentekenplaten die daar al geruime tijd stond. Die was daar op 9 maart achtergelaten door de twee verdachten die daarna in een eerder Opel Zafira waren gestapt. In de Volkswagen Caddy werd een jerrycan met benzine aangetroffen. Die was volgens justitie vermoedelijk bedoeld om daarmee de vluchtauto na de liquidatiepoging in brand te steken.

De rechtbank in Den Haag veroordeelt Jeevan C. en Lofty B. voor hun rol bij de voorbereidingen tot zes jaar cel. Akram A. krijgt 5,5 jaar celstraf. De eisen waren respectievelijk zeven en zes jaar.

Yab Yum

Zakenman Chris Kraijpoel kocht in 2011 de beroemde Amsterdamse seksclub Yab Yum voor vier miljoen euro. Een doorstart van Yab Yum vond overigens niet plaats omdat Kraypoel de zaak niet mocht uitbaten vanwege een witwaszaak.

Kraijpoel figureert al ruim twee decennia in onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Hij is een goede bekende van enkele sleutelspelers in de Amsterdamse onderwereld.

Veroordelingen

De omstreden Soester vastgoedondernemer werd in 2016 tot vier jaar cel veroordeeld voor onder meer witwassen en faillissementsfraude. Die zaak loopt nog in hoger beroep. Eind 2019 werd de zakenman veroordeeld tot acht maanden cel vanwege het vervalsen van bankbrieven.