Tot zeven jaar voor schietpartij Eindhoven (UPDATE)

De rechtbank Den Bosch heeft celstraffen opgelegd aan drie mannen voor betrokkenheid bij een schietpartij aan de Medoclaan in Eindhoven. De 36-jarige Michel G. uit Heeswijk-Dinther krijgt een gevangenisstraf van zeven jaar voor poging tot doodslag en voor een gewelddadige beroving in Tilburg. Dat is een jaar minder dan geëist.

Vier jaar

Een 40-jarige man Sebastiaan ter W. uit Enschede en de 26-jarige David M. uit Valkenswaard krijgen respectievelijk 4 jaar en 42 maanden celstraf voor hun aandeel in de schietpartij. De rechtbank legt een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een celstraf op van 3 jaar voor de gewelddadige beroving en verboden vuurwapenbezit. De rechtbank stelt op basis van de bewijsmiddelen vast dat Ter W. zijn vuurwapen alleen op de mannen richtte, maar niet heeft geschoten. De derde onbekende man loste wel enkele schoten in de richting van de mannen die uit het huis waren gekomen. Omdat de man uit Enschede en de man uit Valkenswaard bewust en nauw samenwerkten met die derde onbekende man, zijn zij veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot doodslag.

Tegen Sven van Z. (26, foto rechts) was acht jaar cel geëist, maar hij is door de rechtbank vrijgesproken.

De schietpartij ontstond door onenigheid met onder meer een lid van MC Satudarah. Tegen deze verdachte eiste de officier van justitie negen jaar cel. Deze Michel G. heeft bekend dat hij heeft geschoten in de richting van de mannen die het erf op kwamen. Uit de bewijzen blijkt dat hij vier keer schoot. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich daarmee schuldig maakte aan een poging tot doodslag.

Vier keer

De 43-jarige William D., bewoner van het pand, had geen aandeel in de schietpartij, maar werd wel veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit.

De rechtbank spreekt een 27-jarige man uit Breda vrij van betrokkenheid bij de schietpartij. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie de derde onbekende persoon zijn die het erf op kwam en vervolgens het vuur opende. Een aantal agenten verklaarde dat zij op basis van de camerabeelden de man herkenden aan zijn kleding, houding en de wijze waarop hij loopt. De rechtbank oordeelt dat deze beschrijving te weinig onderscheidend is om op basis daarvan te concluderen dat het om de 27-jarige man gaat.

Tilburg

De rechtbank veroordeelde de 36-jarige Michel G. en William D. voor een gewelddadige diefstal. De mannen zochten in augustus 2014 een Tilburger op om een schuld van diens voormalige compagnon te innen. De verdachten dwongen het slachtoffer zijn rekeningoverzicht te openen op zijn laptop. Vervolgens mishandelden zij de man, haalden ze een groot geldbedrag van zijn spaarrekening en namen ze zijn laptop, telefoons, sleutels, bankpassen, horloges en zonnebrillen mee. De politie kwam de verdachten op het spoor toen ze werden aangehouden in de zaak van de schietpartij aan de Medoclaan. Hun dna komt overeen met dadersporen van de diefstal in Tilburg.

Vonnis: 1, 2, 3, 4, 5.