Transporteur bedreigd om cocaïnetransport

Vier mannen die vorige week in een gestolen auto in ’s-Gravendeel zijn aangehouden, worden nu verdacht van voorbereidingshandelingen van cocaïne-import en bedreiging. Beoogd slachtoffer was vermoedelijk de vervoerder van een lading bananen. Aldus het Openbaar Ministerie in Rotterdam. 

Vlissingen

In augustus had het HARC-team in belang van een onderzoek 180 kilo cocaïne uit de lading verwijderd. De drugs waren op 24 augustus aangekomen met een schip in de haven van Vlissingen. Het ging om 180 pakketten die verstopt waren tussen bananen. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Rotterdam. De pakketten werden ontdekt door de Douane en uit de dozen gehaald.

Onwetende vervoerder

Uiteindelijk werden de dozen bananen naar een bedrijf in de regio gebracht. Omdat het er op dat moment niet op leek dat de lading nog uit de vrachtwagen van de naar alle waarschijnlijkheid onwetende vervoerder zou worden gehaald, werd eind augustus bekendgemaakt dat de drugs al in de haven van Vlissingen waren ontdekt en meteen waren vernietigd. De cocaïne had een groothandelswaarde van ruim 6,5 miljoen euro.

Familieleden

Begin oktober werd duidelijk dat de vervoerder werd bedreigd door lieden die niet wilden geloven dat de drugs waren onderschept door het Rotterdamse HARC-team (een samenwerkingsverband van Douane, Fiod en Zeehavenpolitie). De vervoerder werd een paar keer bezocht en bedreigd. Op 12 oktober werden de vier mannen in de buurt van familieleden van de vervoerder gevonden in de gestolen auto. In en naast die auto lagen onder andere ook een vuurwapen, tieraps en een taser. Sindsdien zitten ze vast en werd onderzocht op wie of wat de vier zich mogelijk richtten. Uit dat onderzoek lijkt nu een verband met de eerdere bedreigingen van de vervoerder te komen. Donderdag beslist de raadkamer van de rechtbankof ze langer vast moeten blijven zitten.

De aangehouden mannen variëren in leeftijd van 21 tot 39 jaar en zijn afkomstig uit Rotterdam, Capelle en Gouda. Het onderzoek wordt voortgezet.