Turks-NL’se opgepakte ‘heroïnekoning’ in Spanje is Sadullah U.

De hoofdverdachte die zaterdag in de Spaanse stad Pontevedra werd opgepakt na de vondst van zeven kilo heroïne in zijn auto is volgens Spaanse media de Turks-Nederlandse Sadullah U. (61). Hij wordt in kranten ‘de koning van de heroïne’ genoemd en zat in Spanje eerder vast voor heroïnesmokkel.

Geen mobiele telefoons

Sadullah U., door Spaanse media Nicol genoemd, zou gelden als een van de grootste heroïnehandelaars van Europa. Naar verluidt woonde hij praktisch in zijn Audi A3, waarmee hij dagelijks grote afstanden aflegde. Ook zou U. nooit mobiele telefoons hebben gebruikt.

Grootste heroïnevangst ooit

U. werd twee keer eerder in Spanje gearresteerd. In 1994 zat hij vast na de vondst van 118 kilo heroïne in Madrid. In 2008 werd hij opgepakt nadat de Spaanse politie de grootste heroïnevangst ooit in Spanje deed. Toen werd ruim 316 kilo heroïne op een jacht bij Barcelona ontdekt. Sadullah U. is ook in Nederland enkele keren veroordeeld voor betrokkenheid bij georganiseerde misdaad. Na zijn straf te hebben uitgezeten verhuisde hij permanent naar Spanje.

Zeventien arrestaties

In de Spaanse regio Galicië werd zaterdag een netwerk van drugssmokkelaars opgerold waar de Turks-Nederlandse U. de grote leverancier voor zou zijn. Hij had zeven kilo heroïne in zijn auto verborgen toen hij werd opgepakt in de stad Pontevedra. In totaal werden zeventien mensen gearresteerd in de noordwestelijke regio van Spanje.

66 kilo speed

De Spaanse politie ontdekte in januari dat een drugsdealer in de stad Ourense (op circa 100 km van bedevaartsoord Santiago de Compostella) veel heroïne begon te verhandelen en startte een onderzoek dat zaterdag tot de arrestaties heeft geleid. Naast de heroïne namen rechercheurs ook 66 kilo speed, kleinere hoeveelheden hasj en cocaïne en duizenden euro’s in cash in beslag. De speed werd in Baskenland gevonden en is een van de grootste amfetaminevangsten in de afgelopen jaren in Spanje. De meeste speed komt vanuit Nederland via de grensovergangen in Baskenland Spanje binnen.