Twaalf jaar cel voor doodschieten rapper Bolle

Ogilvan J. (21) die op 10 oktober 2018 rapper Bolle (19) in Amsterdam-Zuidoost doodschoot, is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. De eis voor doodslag was twee weken geleden veertien jaar.

Bekentenis ingetrokken

Rapper Bolle, wiens echte naam Gondilio Lowland is en die deel uitmaakte van rapgroep Sevengang, werd op klaarlichte dag vlakbij zijn huis in de Bijlmer doodgeschoten. Ogilvan J. werd een dag later opgepakt nadat hij zijn daad tegenover zijn familie bekende en zijn moeder 112 had gebeld. Later trok hij die bekentenis weer in en daarna is hij altijd blijven ontkennen. De rechter acht op basis van camerabeelden, getuigenverklaringen en tapgesprekken bewezen dat Ogilvan J. de rapper heeft doodgeschoten.

Voormalige vrienden

De schutter is veroordeeld voor doodslag en niet voor moord, omdat de rechtbank niet kon vaststellen dat hij vooraf al van plan was om Lowland dood te schieten. J. en Lowland waren vroeger met elkaar bevriend, maar het blijft onduidelijk waarom J. zijn voormalige vriend om het leven bracht. De recherche gaat er vanuit dat ruzie om een meisje de aanleiding voor de schietpartij was. De rechter verwijt J. dat hij geen berouw toonde in de rechtszaal.