Twaalf jaar voor schoten uit pistoolmitrailleur

De 21-jarige Adel de R. heeft 12 jaar gevangenisstraf gekregen omdat hij met een pistoolmitrailleur Isilnando Kammeron (24, foto) heeft doodgeschoten, op 10 oktober 2016 op de Meibergdreef nabij het AMC in Amsterdam-Zuidoost. De straf is hetzelfde als de eis van justitie.

Wang

Er was eerder diezelfde avond ruzie geweest tussen Kammeron en twee anderen bij een snackbar. Het slachtoffer zou een van die mannen toen in zijn wang hebben gestoken. De verdachte was bij dit incident niet aanwezig, maar heeft zich kort hierna samen met nog een ander, aangesloten bij de groep. Op weg naar het AMC trof dit groepje het slachtoffer en zijn vriendin op de Meibergdreef.​

Gespannen situatie

Tussen de man die in de wang is gestoken en het slachtoffer ontstond een gespannen situatie met opmerkingen over en weer. Toen schoot De R. verdachte van korte afstand op Kammeron. Die heeft dit niet zien aankomen en hij was volgens de rechtbank kansloos.

Bedoeling en risico

De verdachte heeft verklaard dat het nooit zijn bedoeling was om Kammeron te doden. Maar naar het oordeel van de rechtbank heeft hij door een doorgeladen pistoolmitrailleur bij zich te dragen, het extreem grote risico genomen op een incident met fatale gevolgen. De rechtbank noemt het een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen, gelet op het groot aantal personen dat aanwezig was tijdens het schietincident.

De zwangere vriendin van Kammeron stond er ook bij. De R. moet aan haar een schadevergoeding van 15.000 euro betalen. Hij wordt ook veroordeeld voor het bezit van het vuurwapen.

Het vonnis.