Twee agenten vervolgd voor dood Henriquez

Het OM heeft vandaag laten weten dat het twee agenten zal vervolgen die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez juni vorig jaar. Bij de aanhouding van de 42-jarige Henriquez tijdens een muziekfestival in Den Haag paste de politie een nekklem toe, waardoor de arrestant buiten bewustzijn raakte en later overleed

De dood van de Arubaan, die in Den Haag op familiebezoek was, leidde tot ongeregeldheden in de Haagse Schilderwijk. Honderden mensen protesteerden tegen het volgens hen excessieve politiegeweld.

Nekklem en pepperspray

Van de twee agenten die nu worden vervolgd heeft er eentje de nekklem toegepast. De andere agent heeft Henriquez op zijn neus geslagen en hem pepperspray in het gezicht gespoten. Volgens het OM is er sprake van mishandeling met de dood ten gevolg. De agenten worden ook verdacht van doodslag, dan wel dood door schuld. In totaal waren er vijf agenten betrokken bij de aanhouding van Henriquez. Drie agenten worden niet vervolgd.

Onderzoek Rijksrecherche

Nadat de Rijksrecherche onderzoek had gedaan naar de dood van Henriquez, kondigde het OM in november 2015 al aan dat het 1 of meer agenten zou vervolgen. Justitie wilde eerst het rapport van de Rijksrecherche goed bestuderen alvorens een beslissing te nemen over wie zou worden vervolgd, zo maakte het OM in november vorig jaar bekend.

Afgelopen juni demonstreerden nog tientallen mensen tegen politiegeweld in Den Haag. Nabestaanden van Henriquez lieten toen weten het onbegrijpelijk te vinden waarom de beslissing voor vervolging zo lang op zich liet wachten.

Eerdere berichten:

Henriquez gigantisch mishandeld

Vijf agenten verdacht van dood Arubaan