Twee daders bij moord Halal Fried Chicken

Bij de moord op de de 48-jarige Ali Kaynak op 11 september in Amsterdam waren twee daders betrokken, aldus de politie. Een eerdere mislukte aanslag op zijn compagnon werd gepleegd door dezelfde dadergroep, zo denkt de politie.

Twee schutters?

Ali Kaynak was de oprichter van het fastfood concept Halal Fried Chicken. Hij werd maandagavond 11 september omstreeks 23.30 onder vuur genomen. Dat gebeurde nadat hij na een afspraak in zijn restaurant weer in zijn auto was gaan zitten. Er waren in ieder geval twee daders, of ze allebei schoten is niet duidelijk.

Compagnon

De politie ziet overeenkomsten met de aanslag op een compagnon van Kaynak op 18 augustus 2017, ook bij de Halal Fried Chicken aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Ook die compagnon van Ali had daar die avond een afspraak gehad, ook hij is net nadat hij vanuit de zaak wegging door twee mannen beschoten. Hij overleefde omdat hij alleen in zijn been werd geraakt. De twee daders vluchtten de wijk achter het restaurant in en ze werden op de de Walraven van Hallweg voor het laatste door getuigen gezien.

Signalement

De politie vermoedt dat de daders goed bekend zijn in de buurt en er mogelijk zelfs vandaan komen. Opvallend is dat de vluchtroute bij beide aanslagen dezelfde was.

Er is van de daders van die laatste aanslag een signalement. Het zijn twee mannen die Nederlands spraken, een grotere en een kleinere. Eén oogde volgens een getuige een beetje ‘junkachtig’.

Intimidatiepogingen

Kaynak werd vanaf 2017 slachtoffer van intimidatiepogingen. Op 21 april werd er brand gesticht in het restaurant aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Er zijn bewakingsbeelden van de man die dat vermoedelijk heeft gedaan. Het gaat om een bellende persoon met capuchon, waar hij een wit petje onder lijkt te dragen. Even later heeft hij een tas over zijn schouder met daarin vermoedelijk de spullen om de brand te stichten.

Ook op 10 augustus was er een brandstichting, maar bij een andere vestiging van Halal Fried Chicken in Amsterdam Nieuw-west, aan het Plein 40-45. Op bewakingsbeelden zijn twee daders te zijn die rond 03.50 met een jerrycan naar de ingang van het restaurant toelopen, het raam forceren en vervolgens de grond besprenkelen. Ze zijn beiden helemaal in het zwart gekleed. Hun gezicht lijkt met een zwarte sjaal bedekt, ze droegen vermoedelijk sneakers.

Motief

Ali Kaynak had een conflict met een oud-compagnon van één van zijn vestigingen van Halal Fried Chicken, wat ooit leidde tot een vechtpartij. In Opsporing Verzocht heeft de politie gezegd dat dit conflict is ‘onderzocht’ maar dat dit ‘niet leidde tot het vinden van de moordenaars van Ali Kaynak’.

De politie stelt dat er ook hele andere conflicten kunnen hebben gespeeld waar de politie nog geen zicht op heeft.

De politie zegt ervan uit te gaan dat steeds dezelfde dadergroep achter beide schietincidenten en de twee brandstichtingen heeft gezeten.