Twee directeuren van coffeeshopketen opgepakt

Twee leidinggevenden van coffeeshopketen The Grass Company in Den Bosch en Tilburg zijn woensdag aangehouden op verdenking van het witwassen van meer dan twintig miljoen euro. Er zouden privé-inkomsten uit de vier coffeeshops zijn verzwegen voor de Nederlandse belastingdienst, zo vindt het Openbaar Ministerie.

Van Laarhoven

De aangehouden verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie leiders van de criminele organisatie. Het zijn de 58-jarige Frans van Laarhoven, die was ingeschreven in Luxemburg, maar in Tilburg woonde. Hij is de broer van Johan van Laarhoven die in Thailand is veroordeeld, hij si de derde verdachte. Verder zit een 55-jarige man uit Tilburg vast.

Schijnconstructie

De twee broers bezitten en exploiteren via de schijnconstructie vier coffeeshops. Twee in Tilburg en twee in Den Bosch. Daarnaast exploiteerden zij verschillende bedrijven waaronder een onroerend goed bedrijf ter ondersteuning van cannabishandel. Het OM vermoedt is dat een deel van de inkoop van de cannabishandel tussen 2002 en 2014 onjuist in de boeken werd vastgelegd waardoor de administratie en jaarstukken valselijk zouden zijn opgemaakt. De gelden kwamen vermoedelijk uiteindelijk bij de twee broers terecht. De broers hebben deze gelden belegd in verschillende landen in Europa en Azië. Zo zouden zij voor meer dan 10 miljoen aan gelden hebben belegd in Thailand waarbij zij onder andere gebruik hebben gemaakt van katvangers om hun inkomsten en bezit te verhullen, aldus het Openbaar Ministerie.

Beslag

In Luxemburg is in samenwerking met de autoriteiten beslaggelegd op bescheiden en tegoeden bij een trust- en advocatenkantoor waar de broers gebruik van maakten. Zo stelden twee advocaten hun derdengeldenrekeningen ter beschikking aan de broers en de door hen opgerichte vennootschappen in het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat er meer dan 9 miljoen over die rekeningen werd geboekt. Daarnaast waren er contante geldstortingen en kasopnames van miljoenen euro’s in het buitenland. De complexiteit van de toegepaste constructie, de vele kas transacties en het gebruik van advocaten in het buitenland brengt met zich mee dat het onderzoek erg veel tijd vergt.

Facilitators

In 2015 werd in dit onderzoek een Luxemburgse advocaataangehouden en gehoord. Daarnaast zijn dit jaar tot op heden al meerdere personen aangehouden en gehoord waaronder een belastingadviseur en administrateur. Zij zouden jarenlang de vermoedelijke criminele organisatie hebben geholpen met allerlei hand- en spandiensten.

20 miljoen

In het strafrechtelijk financieel onderzoek is berekend dat er een bedrag van in totaal meer dan 20.000.000 euro is verdiend.  In het onderzoek naar de criminele organisatie werden in juni 2014 de panden van vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch doorzocht alsmede 14 bedrijfspanden en zeven woningen in Brabant. Er is daarbij beslag gelegd op 150 verhuisdozen administratie, 11 terrabyte digitaal beslag, tientallen kilo’s hennep, machines voor de verwerking van drugs, één vuurwapen, nep-wapens en contant geld. Daarnaast hebben doorzoekingen plaatsgevonden en is beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed in Nederland, Luxemburg, Thailand en Spanje.