Twee jaar cel voor doorspelen adresgegevens Hedelse afpersingszaak

Twee jaar cel voor doorspelen adresgegevens Hedelse afpersingszaak

De rechtbank in Arnhem heeft maandag een 34-jarige man en een 38-jarige man uit Bussum veroordeeld tot twee jaar celstraf voor hun betrokkenheid bij de aanslagen die werden gepleegd rond het afpersen van fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand vier jaar cel tegen de twee mannen.

Verzekeringsbedrijf

Het gaat om een verijdelde aanslag op de woning van een dochter van de directeur van het fruitbedrijf in december 2020. Ali G., de opdrachtgever achter de terreurcampagne – inmiddels zelf veroordeeld tot bijna 20 jaar gevangenisstraf – vroeg informatie op over persoons- en adresgegevens van familieleden van De Groot. De 38-jarige man werkte bij een verzekeringsbedrijf en had daardoor toegang tot het bevolkingsregister. Hij verzamelde deze adresgegevens illegaal, nadat de 34-jarige man daarom had gevraagd. De 34-jarige man speelde de gegevens door aan opdrachtgever Ali G..

Vloggers

Volgens de rechtbank wisten beide mannen dat deze vertrouwelijke gegevens zouden worden misbruikt voor het plegen van een aanslag. Dat leidt de rechtbank af uit gebeurtenissen in september 2020, toen Ali G. om adressen vroeg van een Zaandamse vlogger en diens familie. Op de achtergrond speelde een hoogoplopend conflict tussen vloggers 0Fux en Youness O.. Ook toen raadpleegde de 38-jarige man – op verzoek van de 34-jarige man – illegaal het informatiesysteem en gaf de adresgegevens door aan Ali G..

In de weken erna vonden drie aanslagen met vuurwerkbommen plaats bij woningen van de ouders van vlogger 0Fux.

Computervredebreuk

De twee verdachten uit Bussum zijn door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag zelf omdat er geen overtuigend bewijs is dat zij wisten dat er gebruik zou worden gemaakt van deze informatie. Wel worden beiden veroordeeld voor computervredebreuk.

Gemak

De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat zij zich schuldig maakten aan ‘ernstige vergrijpen en daarmee een bijdrage leverden aan de voortdurende afpersing van het fruitbedrijf’. Volgens de rechtbank weegt ze ‘het gemak mee waar de 38-jarige man op onrechtmatige wijze persoonlijke gegevens verstrekte’.

Omdat de rechtbank het duo van één bomaanslag vrijspreekt, komt ze tot een andere straf dan de vier jaar eis van de officier van justitie. Beide mannen krijgen twee jaar cel.