Twee jaar cel voor schieten vanuit Café Zuid

De 29-jarige Riff W. krijgt 2 jaar gevangenisstraf omdat hij op 2 april van dit jaar vanuit Café Zuid in de Amsterdamse Pijp heeft geschoten op mannen met een vuurwapen buiten, en voor wapenbezit. W. stond met een vriend bij het raam van het café, toen onbekende schutters door de ruit schoten.

Vijf jaar

W. vluchtte de keuken  in. Vandaar schoot hij driemaal richting de deur en het raam van het café.
De rechtbank vindt dat er geen bewijs is dat de 29-jarige man er op uit was bezoekers of mensen buiten het café te doden. De officier van justitie had vijf jaar geëist.

De rechtbank vindt wel dat W. de ‘aanmerkelijke kans’ heeft genomen dat hij mensen zou doden: dat heet “voorwaardelijke opzet”. Door te schieten in de richting van het raam en de deur was er namelijk een kans dat zijn vriend (waarvan W. wist dat die zich daar bevond) dodelijk zou worden geraakt, al dan niet door het afketsen van een kogel. Ook nam W. het risico dat zijn kogels mensen buiten het café zouden raken. Het café bevindt zich op de hoek in een drukke woonwijk met aan de overkant woonboten.

Geen noodweer

De rechtbank houdt er wel rekening mee dat de 29-jarige man niet is begonnen met schieten, maar na enige tijd reageerde op de onbekende schutters. De man heeft verklaard dat hij uit noodweer handelde. In dat verweer gaat de rechtbank niet mee. De man werd bij de schietpartij in zijn hand geraakt en het is goed voor te stellen dat de beschieting voor angst en paniek bij hem heeft gezorgd. Dit  gaf hem nog niet het recht om terug te schieten. De aanval was namelijk al geëindigd op het moment dat de man begon met schieten.

De rechtbank vindt dat vuurwapengeweld in Amsterdam de rechtbank ‘dwingt’ steeds hogere gevangenisstraffen op te leggen, in de hoop dat daar een preventief effect vanuit gaat.

W. wordt vrijgesproken van het witwassen van een Rolex-horloge en een geldbedrag.

Zie het vonnis.

Zie ook:

10 maanden cel voor “Centjes”

Arrestatie voor terugschieten uit café