Twee jaar voor Ieren in Zaak-Ennis

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag drie Ieren veroordeeld voor het wegmaken van het lichaam van Keith Ennis. Ennis werd in 2009 gevonden. Zijn stoffelijk overschot was in stukken gedeeld en verpakt in een koffer en plastic zakken. Twee verdachten vlogen maandag terug naar Ierland. Een derde verdachte is onvindbaar. 

Door Timo van der Eng

Kenneth Brunell en Barry McArdle waren bij de uitspraak aanwezig. De derde verdachte, Philip County, was niet verschenen. Hij was ook niet bij de zittingen aanwezig. Ook zijn advocaat woonde de uitspraak niet bij. Naar verluidt houdt County zich op in Colombia. (Op de foto hierboven: Keith Ennis en verdachte Philip County tijdens een Omaaudjaarsfeest in Amsterdam.)

Verbaasd

De families van Brunell en McArdle verbaasden zich over het feit dat in Nederland een rechtszaak door kan gaan bij afwezigheid van een belangrijke verdachte. Van Brunell waren beide ouders aanwezig bij de uitspraak vanmiddag. Ook de moeder van Barry McArdle woonde de uitspraak bij. Beide families vliegen vanavond terug naar Ierland. Omdat Kenneth Brunell langer in voorarrest heeft gezeten dan de nu opgelegde straf van twee jaar, hoeft hij niet meer naar de gevangenis. Barry McArdle heeft korter in voorlopige hechtenis gezeten dan de termijn waarvoor hij nu is veroordeeld. Hij mag zijn hoger beroep in vrijheid in Ierland afwachten. Joseph van Appia, de advocaat van Brunell, kondigde aan ook in hoger te gaan.

Barry McArdle liet weten blij te zijn dat hij niet was veroordeeld voor doodslag, maar gaat ook in hoger beroep. Kenneth Brunell was vooral teleurgesteld dat hij werd veroordeeld tot twee jaar, de maximumstraf voor het wegmaken van een lichaam. Hij ontkent schuldig te zijn. De officier van justitie had enkele weken geleden 11 jaar geëist.

De rechtbank bestempelde het wegmaken van het stoffelijk overschot van de 29-jarige Ennis als gruwelijk en respectloos.

Doodslag

De drie verdachten werden vrijgesproken van doodslag van Ennis. County had zijn twee medeverdachten ervan beschuldigd Keith Ennis met messteken om het leven te hebben gebracht in een appartement in Rotterdam. De rechtbank vond de verklaring van County, gedaan tegenover de rechter-commissaris, niet betrouwbaar genoeg. Misschien was deze verklaring wel ingegeven door eigenbelang zo formuleerde de rechter het.  Te meer ook daar zijn telefoon op de avond van de dood van Keith Ennis uitpeilde op het plaats delict. Dat zou betekenen dat County ten tijde van de moord op Ennis in diens nabijheid zou hebben verkeerd.

Onbevredigend

De rechtbank realiseerde zich dat de uitspraak voor de nabestaanden van Keith Ennis onbevredigend is, maar dat het bewijs voor doodslag onvoldoende was. De vader van het slachtoffer had tijdens een van de zittingen een emotionele verklaring voorgelezen. Hij zat vandaag in de rechtszaal en werd bijgestaan door iemand van slachtofferhulp. Hij wilde niet reageren op het vonnis.

De verdachten moeten de nabestaanden van Keith Ennis ook een schadevergoeding betalen van iets meer dan 6000 euro.

Hier een uitgebreide reconstructie van de zaak Ennis: Ierse gruweldaden in Nederland.

Hier de vonnisen:

1.

2.

3.