Twee jaar jeugddetentie en tbs voor Thijs van Z.

De 21-jarige Thijs van Z. is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het ombrengen van zijn vriendin Sandra van Duijl. Het misdrijf vond vorig jaar september plaats in een bos bij Enschede. Van Z. had een bekentenis afgelegd. De straf is conform de eis van justitie. 

Ondanks dat Van Z. volwassen is, eiste officier van justitie Yolanda Oosterhof een jeugdstraf, omdat de man volgens deskundigen een achterstand heeft in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling en denkt als iemand van veertien tot zeventien jaar. Ook zou hij verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Maximaal

De rechtbank ging mee in de eis van de officier. Twee jaar jeugdgevangenis is de maximale celstraf die aan minderjarigen kan worden opgelegd.

Ruzie

De achttienjarige Van Duijl en Thijs van Z. hadden ruzie gekregen, nadat ze eerder in het natuurgebied bij Enschede seks hadden gehad. Van Z. wilde dat Sandra berichtjes die ze van hem had gekregen van haar mobieltje verwijderde. Hij was bang dat ze zouden worden doorgestuurd naar een vriendin van Sandra met wie hij ook een relatie had.

Modder

Van Z. zou tijdens de ruzie in blinde woede met zijn blote handen de keel van het meisje hebben dicht geknepen. Daarna maakte hij een foto van het slachtoffer en smeerde hij haar keel in met modder om zo vingerafdrukken te verbergen.

Eerdere berichten hier en hier.