Twee jaar langer cel voor Sander V.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag de 24-jarige Sander V. uit Utrecht zwaarder gestraft dan de rechtbank, voor moord op zijn ex-vriendin Saga Backman. Het hof veroordeelt V. tot 20 jaar cel, twee jaar meer dan de eis en de eerdere straf.

Mes

Het hof vindt het bewezen dat de Utrechter zich in de vroege ochtend van 10 september 2013 naar de woning van zijn ex-vriendin in Den Bosch begaf en nabij haar woning wachtte tot zij naar buiten kwam. Toen zij naar het schuurtje van haar woning liep rende hij op haar af en stak haar meerdere keren met een mes. Backman overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Ongeloofwaardig

Gelet op de verklaring van de verdachte in hoger beroep, kon volgens zijn advocaat moord niet worden bewezen. Het hof acht de nieuwe verklaring van de verdachte echter ongeloofwaardig. Die verklaring sluit namelijk in het geheel niet aan bij de door een ooggetuige nauwgezet gevolgde en beschreven gang van zaken. Daaruit volgt dat de verdachte zich gedurende enige tijd verdekt had opgesteld en dat hij, toen zijn ex-vriendin in beeld kwam, schreeuwend op haar is afgerend. Dat is niet te rijmen met de bedoeling die de verdachte zegt te hebben gehad, namelijk zijn verontschuldigingen aanbieden en kijken of hun relatie kon worden hersteld. Dat de verdachte enkele dagen later op wereldreis zou gaan – volgens hem de aanleiding om haar juist die dag op te zoeken -, acht het hof evenmin geloofwaardig, daar hij geen enkele serieuze voorbereiding voor zo’n reis had getroffen. Ook de claim van de verdachte dat hij zich het geweld op zijn ex-vriendin niet kan herinneren, vindt het hof ongeloofwaardig. Het door hem beschreven verloop van het geheugenverlies is niet onderbouwd en ook niet aannemelijk, aldus het hof.

Voorbedachte raad

Het hof vindt dat V. zijn ex-vriendin eerder op zeer specifieke wijze met de dood bedreigd en die specifieke vorm ook in de praktijk gebracht. Hij heeft met het oog op zijn daad een junglemes aangeschaft en heeft vervolgens aan een goede vriend gevraagd of die hem in staat achtte iemand te vermoorden. De verdachte is exact op de dag waarop de relatie twee jaar eerder was begonnen bewapend met drie messen afgereisd. Voorbedachte raad en moord vindt het hof bewezen.

Calculerende houding

Het hof heeft aan de verdachte een hogere straf opgelegd dan de rechtbank had gedaan en dan het OM had geëist. De reden daarvan is de houding die de verdachte zich in hoger beroep heeft aangemeten. Hij heeft geveinsd dat hij in het belang van de nabestaanden heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn ex-vriendin maar hij heeft allerminst openheid van zaken gegeven. Het hof concludeert dat hij niet heeft willen spreken over zijn beweegredenen en over de momenten die zijn ex-vriendin uiteindelijk fataal zijn geworden. Daarom vindt het hof een gevangenisstraf van 20 jaar ‘passend en geboden’.

In totaal moet V. een bedrag van ruim 31.000 euro vergoeden aan de nabestaanden.