Twee mannen op Nationale Opsporingslijst gezet

Politie en Openbaar Ministerie hebben dinsdag de namen en foto’s vrijgegeven van twee Rotterdammers die verantwoordelijk zouden zijn voor de moord op de 29-jarige Amsterdammer Hamdi Bilir – in Rotterdam op 23 september 2014.

I hit you

De twee verdachten, een 20- en een 33-jarige man, staan nu op de Nationale Opsporingslijst. Cengiz “Cengo” Akin (foto boven) wordt verdacht van het doodschieten van Bilir in een druk eethuis aan de Mathenesserweg in Rotterdam. Cengiz Akin heeft twee tatoeages op zijn rechterarm. Eén tatoeage op zijn bovenarm en één op de binnenzijde van zijn onderarm.  Op de tattoo op zijn rechter-onderarm staat: ‘You hit me, I hit you’, 81 en ‘Eldar’.  De andere verdachte is Ugur Demir (foto rechts). Hij wordt ook verdacht van moord dan wel medeplichtigheid aan het doodschieten van Bilir.

Ernst

De reden dat justitie het besluit genomen heeft de twee op de Nationale Opsporingslijst te zetten is dat ‘verschillende opsporingsmiddelen’ tot nu toe niet hebben geleid tot het achterhalen van de verblijfplaats van de verdachten. Het College van Procureurs-Generaal heeft nu toestemming gegeven om de identiteit van de verdachten bekend te maken. ‘De ernst van het misdrijf, het recidivegevaar en het feit dat alle aanknopingspunten in het opsporingsonderzoek uitgelopen zijn, rechtvaardigen dit besluit’, aldus de politie in een persbericht. Er zijn in verband met de zaak overigens al eerder twee mannen aangehouden.

Aangeven

Aan mensen in de omgeving van de verdachten is door de politie meerdere malen verzocht de verblijfplaats van de verdachten kenbaar te maken. De verdachten hebben volgens de politie  de kans gehad zichzelf aan te geven. Op de Nationale Opsporingslijst staan mensen die met de meeste prioriteit internationaal worden gezocht. De verdachten zijn van Turkse komaf. Volgens bronnen onderzoekt de politie onderzoek ook of Cengiz Akin te maken heeft met een moord in Utrecht. Zie:

Liquidatie Utrecht had link met Rotterdam (UPDATE-VIDEO)