Twee verdachten vrij voor moord Boom

De rechtbank in Haarlem heeft donderdag de vordering gevangenhouding van twee verdachten in de zaak van de moord op Lucas Boom afgewezen. Dat heeft advocaat Erik Thomas tegen Crimesite gezegd. Het gaat om de Amsterdammers A. M. en Q. C.. De officier van justitie had 30 dagen gevangenhouding gevorderd.

Raadkamer

De twee waren enige tijd geleden in hun cel aangehouden voor de moord, in juni vorig jaar Zaandam. Maar de rechter-commissaris vond het bewijs te dun om hen in bewaring te stellen. De officier van justitie ging daartegen in beroep en kreeg van de raadkamer gelijk. Bij de vordering gevangenhouding vond de raadkamer echter het bewijs dus weer onvoldoende. De twee zitten nu nog in voorlopige hechtenis voor de poging tot moord op Pjotr R., eind vorig jaar in Diemen-Noord. In de zaak van de moord op Boom zijn er zes verdachten waarvan er nu nog twee vast zitten. In de zaak van de poging moord op R. zit nog één verdachte vast.

Telefoons

De verdenkingen tegen M. en C. zijn gerezen op basis van zendmastgegevens en telefoongegevens. Tijdens een controle is ook het IMEI-nummer van een telefoon door de politie vastgelegd.

De verdenking was er al voordat de aanslag op Pjotr R. gebeurde. Tijdens onderzoek naar voorbereidingshandelingen kwamen ze in beeld voor de aanslag op R.

Volgens advocaat Thomas overweegt het Openbaar Ministerie de twee zaken samen te voegen en aan te brengen bij één rechtbank. De zaak van de poging moord op R. is in onderzoek bij het parket Amsterdam, de moord op Boom speelt in Haarlem.