Twee weken leestijd voor Soerel

DIno Soerel en zijn advocaten krijgen niet direct de tien maanden uitstel om hun zaak binnen het Passage-proces voor te bereiden. Benedicte Ficq had daar vanmorgen voor gepleit in de regiezitting over de invoeging van Dino Soerel in het grote liquidatieproces. De rechtbank zagen daar de noodzaak beslist daarover later. Officier Betty Wind onthulde dat Soerel voor zijn arrestatie al wel degelijk inzage had gehad in het dossier over de liquidatiezaken van Passage. Bij zijn arrestatie op 27 augustus vond de politie op zijn onderduikadres vier usb-sticks in een pot Completa. Op drie sticks stond het dossier van de Zuil-zaak (heroïnesmokkel) waarvoor Soerel eerder acht jaar cel kreeg. Op de vierde stond een deel van het liquidatiedossier.

Wind wees er ook op dat Nico Meijering, een kantoorgenoot van Ficq, zich direct na de arrestatie van Soerel had aangemeld als mederaadsman. Meijering heeft Soerel in diens cel opgezocht en was ook bij de voorgeleiding voor de rechter-commissaris. En Meijering kent Passage als geen ander omdat hij al jaren verdachte Ali A. bijstaat. De rechtbank wees er tijdens de zitting ook al op dat Meijering goed op de hoogte is van het dossier.

Ficq heeft van de rechtbank nu tot 19 oktober gekregen om de voornaamste stukken in het dossier te lezen. Daarna wil de rechtbank bezien of er alsnog een oplossing kan komen die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is, zodat Soerel tijd heeft om zich beter in te lezen en de andere zaken geen grote vertraging oplopen.

Zie verder ANP.