Tweede Kamer verbiedt wietteelt door gemeenten

Het kabinet moet gemeenten verbieden om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met die motie van het CDA. Meerdere gemeenten willen experimenteren met gereguleerde teelt, in een poging het gras voor de voeten van drugscriminelen weg te maaien. Ondanks het verbod willen de gemeenten doorzetten.

Het CDA-Kamerlid Peter Oskam riep in de motie de regering op om de gemeenten geen ruimte te bieden om te experimenteren met gereguleerde wietteelt. Daarmee stemden 75 Kamerleden in, 70 leden stemden tegen. Het gaat dus om een krappe meerderheid.

Voorbereidingen gaan door

De gemeenten die eerder stelden met gereguleerde teelt aan de slag te willen, waaronder Utrecht, Eindhoven, Heerlen en Rotterdam, reageerden teleurgesteld. Desondanks willen de gemeenten de plannen doorzetten. Wethouder Victor Evenhardt van Utrecht zegt over zijn plannen tegen RTV Utrecht:

De meerderheid van gemeenten met coffeeshops en een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil ruimte voor experimenten en liberalisering. Zij willen af van de gezondheidsrisico’s en de criminaliteit. Daarom gaan wij door met de voorbereiding zodat we later van start kunnen gaan.

Ook de SP in Heerlen, de grootste partij van die gemeente, wil dat de gereguleerde teelt gewoon doorgaat. De fractievoorzitter stelt dat de Tweede Kamer niet over het besluit gaat, en de rechter uiteindelijk moet bepalen of het plan is toegestaan of niet. De burgemeester van Heerlen zegt dat de gemeenteraad eerst een nieuw standpunt aan moet nemen naar aanleiding van het besluit van de Tweede Kamer.

Tilburg hoopt op nieuwe wet

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt via een woordvoerder dat hij de plannen voor gereguleerde teelt in de ijskast zet. Hij blijft zich wel inzetten voor gereguleerde teelt, en gaat met andere gemeenten overleggen hoe het nu verder moet.

In Tilburg heeft wethouder Berend de Vries zijn hoop gevestigd op een nieuw wetsvoorstel over gereguleerde teelt van D66. Hij hoopt dat dat voorstel wel wordt aangenomen, gezien de krappe meerderheid die de motie van het CDA haalde. ‘Dit is uitstel, geen afstel’, aldus de wethouder.