Tweestrijd in machtige Japanse yakuza-maffia

Er is grote tweestrijd ontstaan in de Japanse maffia, de yakuza. Een groot deel van de leden zijn overgestapt naar een rebellerende fractie binnen de machtigste clan, de Yamaguchi-gumi. Vorige week maandag splitste de fractie zich af en sindsdien is er grote onrust in de Japanse onderwereld.

Volgens Japanse media zijn sindsdien een menigte overgestapt naar de nieuwe fractie, die zich de Kobe Yamaguchi-gumi noemt. Volgens de leider van de groep, Kunio Inoue, is de fractie ontstaan uit grote onvrede over de leider van de clan. Hij bekritiseert het “enorme egoïsme” van de leider, Shnobu Tsukasa, alias Kiyoshi Takayama (foto).

3.000 leden overgestapt

Inmiddels zouden zeker dertien personen met een hoge positie in de clan van Tsukasa zijn overgestapt. In totaal wordt het aantal leden dat is overgestapt op 3.000 geschat. Voor de afsplitsing had de clan zo’n 23.000 leden, bijna de helft van het totale aantal leden van de yakuza.

De tweestrijd komt waarschijnlijk voort uit de grote onrust die binnen de yakuza is ontstaan sinds de Japanse overheid strenge wetten heeft ingevoerd die de maffiaclans moet bestrijden. In de jaren 70 en 80 konden de Japanse criminelen snel geld verdienen in semi-illegale zaken in vastgoed, de financiële wereld en de entertainmentindustrie.

Ledenaantal daalt

In 1992 werden de wetten ingevoerd, en in 2011 werden die nog eens flink aangescherpt. De wetten hadden succes: het werd moeilijker voor de yakuza om in het vastgoed en de financiële wereld te blijven. Ze stapten daarom in onder meer de drugs, maar die zijn zonder meer illegaal en het risico om te worden opgepakt is vele malen groter.

De zaken zijn daardoor een stuk minder lucratief geworden. Experts denken dat de yakuza prima in staat is haar leden te onderhouden, maar tot voor kort konden criminelen binnen de yakuza rijk worden. Het verklaart de daling van het aantal leden: in 2009 waren dat er rond de 81.000 in 2009 was het aantal gedaald tot zo’n 53.000.

Oorlog

De tweestrijd die is ontstaan kan de positie van de yakuza verder verzwakken. De kans is groot dat er oorlog ontstaat, en die is slecht voor de zaken. De groepen hebben allebei geld nodig hebben, en zullen proberen zakenpartners van de andere groep los te weken.

Het speelt de zogemaande “hangure” in de kaart, kleine netwerken van criminelen. De losse netwerken maakt het voor de politie moeilijker de verbanden in kaart te brengen, wat de hangure vrij succesvol maakt.