Twijfels over dood Groningse vrouw

Is de dood van Iris van den Hooff (23) een zelfmoord of een moord? De Telegraaf en haar familie houden het op een ‘vermoedelijke moord’. De krant wijst zelfs al naar de ex van het meisje als verdachte. Maar het Openbaar Ministerie is ‘geirriteerd’.

Opgehangen

Iris van den Hooff is op zondag 6 juli 2014 dood in haar portiekflat gevonden. Volgens de politie heeft zij zichzelf opgehangen en was er geen aanleiding te denken aan een misdrijf. Er was wel een schouwarts bij het lichaam aanwezig maar sectie werd niet verricht. Volgens haar familie was het meisje niet suïcidaal en liet zij geen afscheidsbrief achter. Buren hoorden de avond ervoor bovendien een ruzie in de woning. De familie kreeg toestemming het lichaam op te graven voor forensisch onderzoek.

Gewurgd

Daaruit blijkt volgens de advocaat Richard Korver dat er sporen (kleine verwondingen) zijn die doen vermoeden dat het meisje is gewurgd voordat zij is opgehangen. Er zouden aanwijzingen zijn tegen haar ex-vriend, die haar eerder mishandelde en bedreigde. Korver spreekt van onherstelbare blunders door politie en justitie in het onderzoek. Zo zou Iris’ kleding kapotgescheurd zijn aangetroffen. Die kleding en ook de hondenriem waaraan haar lichaam hing zijn vernietigd.

Geirriteerd

Het Openbaar Ministerie in Groningen is geirriteerd, zeker nadat Korver heeft gezegd dat het OM de zaak wil afdoen uit vrees voor ‘gezichtsverlies’. In een interview met het Dagblad van het Noorden zei persofficier van justitie Pieter van Rest: ‘Er is geen enkel argument dat deze bewering ondersteunt. De reden dat we geen strafrechtelijk onderzoek hebben laten doen en laten doen, is omdat er geen enkele aanwijzing is voor een misdrijf. Er is geen gerede twijfel.’ Voor een in scene gezette verhanging ziet Van Rest geen aanwijzing: ‘Dan zou er letsel moeten zijn van beide momenten. Maar er waren alleen sporen van verhanging. Bovendien vloeit de stelling van de patholoog dat er mogelijk van een misdrijf sprake is, niet voort uit de door hem verrichte sectie.’

Sectie

Advocaat Richard Korver wil nu een klachtprocedure gaan voeren bij het gerechtshof (een zogeheten artikel 12-procedure) om toch strafrechtelijk onderzoek af te dwingen. Er zijn overigens stemmen opgegaan om na een vermoede zelfdoding toch sectie te verrichten om twijfels uit te sluiten.

Zie meer bij DvhN-verslaggever Mick van Wely. Hij schreef ook over het verschijnsel dat nabestaanden vaak moeite hebben zelfdoding te accepteren.