Twintiger opgepakt voor miljoenenfraude

Een 24-jarige Amsterdammer is door de FIOD aangehouden op verdenking van oplichting en witwassen. Hij zou miljoenen hebben opgehaald met de belofte dat te investeren in daytraden in cryptocurrencies. In werkelijkheid werd er van de vijf miljoen ingelegde euro, maar 500.000 euro daadwerkelijk besteed aan de aankoop van cryptovaluta. 

De verdachte nam in een aantal gevallen direct na inleg van een investeerder het geld contant op bij pinautomaten. Ook is ruim 700.000 euro overgemaakt naar zijn bankrekeningen in binnen- en buitenland. Op verschillende bankrekeningen van zijn 25-jarige Amsterdamse vriendin is ruim 70.000 euro overgemaakt.

87.000 euro cash

Ook de vriendin is aangehouden en haar woning werd doorzocht. Ook de gehuurde villa van de hoofdverdachte in Amsterdam was onderwerp van onderzoek. Opsporingsambtenaren vonden daar onder andere 87.000 euro cash en luxe goederen. Deze zijn, net als de aangetroffen administratie, in beslag genomen.

Vriend

Tijdens de actie is eveneens een 25-jarige vriend van de verdachte aangehouden. Hij reed in de auto van de verdachte met een tas met 17.000 euro aan contanten.

Ongebruikelijke transacties

Het onderzoek startte na meldingen van banken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over verdachte transacties in de periode van eind 2017 tot en met medio 2018. Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU.