‘Udo D. op straat gezet om centenkwestie’

Ex-tbs’er Udo D., die maandag in Leeuwarden een 68-jarige vrouw doodsloeg en een prostituee zwaar verwondde, is niet opgesloten omdat geen enkele betrokken instelling in de gezondheidszorg zijn permanente opname wilde betalen. 

Wakker

Dat heeft een klokkenluider aan de De Telegraaf gezegd. Een anonieme justitie-medewerker, die zegt wakker te liggen van het geval:

Het is een ordinaire centenkwestie waar onschuldige burgers nu het slachtoffer van zijn. Eén vrouw heeft deze wantoestand zelfs met haar leven moeten bekopen.

De Telegraaf zegt donderdag ‘vertrouwelijke justitiestukken’ in te hebben gezien. Uit rapporten van de GGZ in Friesland blijkt dat specialisten ervan overtuigd waren dat Udo D. een groot gevaar vormde voor de samenleving.

Psychotische toestand

Op 27 juli 2015 is D. door een beveiligingseenheid van justitie van een kliniek in Franeker overgebracht naar de Van Mesdagkliniek in Groningen. Volgens het personeel in Franker was hij levensgevaarlijk wegens zijn psychotische toestand. Hij had al drie dagen in een isoleercel doorgebracht. Op 4 augustus is D. vrijgelaten hoewel er vaststond dat hij nog gewelddadig kon zijn en zeer verward was. De GGZ in Leeuwarden zou niet hebben willen opdraaien voor de kosten van ruim 800 euro per dag voor de Van Mesdagkliniek.

Juridische mogelijkheden

Volgens de bronnen van De Telegraaf liep er nog een rechterlijke machtiging om D. vast te kunnen houden. Eerder was gezegd dat dit niet het geval was. Volgens onder meer de burgemeester van Leeuwarden ontbrak het aan juridische mogelijkheden. Een justitiebron:

De juridische mogelijkheden waren er wel degelijk. Maar vanwege de bezuinigingen op onder meer psychiatrische zorg in dit soort gevallen worden bedden in gesloten inrichtingen onbetaalbaar met alle gevolgen van dien. Onschuldige en onwetende burgers zijn nu het slachtoffer. Udo D. was geen wandelende tijdbom meer maar een meertrapsraket met een verwoestende lading.

Uit de stukken blijkt verder dat D. niet twee maar drie slachtoffers maakte, van wie er dus één overleed. Hij beroofde nog een vierde slachtoffer, dat ook aangifte deed.