Uithalers met 129 kilo cocaïne vluchtten doodlopende weg in

De uithalers die in de nacht van zaterdag op zondag werden aangehouden op een haventerrein in de Rotterdamse Waalhaven hadden 129 kilo cocaïne bij zich. Er zijn volgens het Openbaar Ministerie vier Rotterdammers gearresteerd.

(Beeld JBMedia)

Empty depot

Het zijn drie verdachten van 22 jaar en één van 21 jaar oud. De rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank heeft woensdagmiddag besloten dat ze twee weken vast blijven zitten.

Bewakers zagen die zondagnacht bij een zogenoemd empty depot dat vier mannen bezig waren tassen over een hek te gooien. Een empty depot is een terrein waar lege (koel)containers tijdelijk worden geparkeerd.

Doodlopende weg

De big shoppers werden in een auto geladen. De Douane kreeg die auto in het zicht. De bestuurder trapte daarop het gaspedaal in en reed snel weg. Hij reed echter de verkeerde kant op. De weg was doodlopend. Met getrokken wapens werd de bestuurder tot stoppen gedwongen en konden direct twee verdachten worden aangehouden.

Omsingeld

Politie en Douane hebben het terrein daarna omsingeld. Het Team Bijzondere Bijstand is met een hondengeleider het terrein opgegaan. Hierbij werd ook een politiehelikopter ingezet.

Twee verdachten probeerden zich te verstoppen, maar konden geen kant meer op en werden na enige tijd ook aangehouden. Eén verdachte is gebeten door een politiehond.

De ambtenaren hebben vast kunnen stellen in welke container de cocaïne vermoedelijk heeft gezeten.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek.

De drugs is dezelfde avond nog afgevoerd en vernietigd.

De volgende nacht zijn op de Maasvlakte nog twee vermoedelijke uithalers opgepakt.