Undercover ingezet bij verdachte liquidatie

De 35-jarige David J. uit Sint Willebrord is vorige maand voor de tweede keer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Peter van der Linden in Breda. De arrestatie gebeurde na de inzet van een undercover agent. David J. zou tegen de ‘politieel informatie-inwinner’ belastende informatie hebben verteld. 

Dat meldt BNdeStem.

Wat de verdachte precies heeft gezegd en of dat over hemzelf of andere verdachten gaat, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de undercover agent in het buitenland het vertrouwen van David J. zou hebben weten te winnen.

Chauffeur

De politie vermoedt dat David J. de chauffeur is van de vluchtauto waarmee de schutter na de liquidatie van de 60-jarige Van der Linden (foto) is ontkomen. Hij werd eerder op 8 september 2017 gearresteerd, maar een maand later weer vrij gelaten. In april van dit jaar werd hij voor de tweede keer opgepakt. Naar nu dus bekend is geworden, na de undercover actie.

Werken onder Dekmantel

Er worden per jaar zo’n 60 tot 80 undercover operaties uitgevoerd. Officieel heten deze acties Werken onder Dekmantel. Verschillende operaties hebben tot succes geleid. De verdachten van de liquidatie van Sven Prins in Limburg zijn bijvoorbeeld mede veroordeeld op basis van een undercover agent die zich voordeed als wapenhandelaar. Ook Souris S., een van de verdachten van de geruchtmakende Posbankmoord, werd veroordeeld op basis van een undercover operatie.

Schutter

Verdachte David J. zou tot de entourage behoren van Corné R., een andere verdachte van de liquidatie van Peter van der Linde. Ook deze R. zit vast. Volgens het Openbaar Ministerie is R. de schutter. Zijn dna is aangetroffen op de kogelhulzen die zijn gevonden na de liquidatie van Peter van der Linde. De advocaat van David J. heeft eerder al ontkend dat zijn cliënt tot de criminele kring behoort van verdachte Corné R.

Lokker

Een derde verdachte in de zaak is Piet S. Hij werd op 11 april gearresteerd, ook voor de tweede keer.Eerder was hij op woensdag 17 mei 2017 in de gevangenis in Grave aangehouden. Hij zat daar in voorlopige hechtenis vanwege een ander strafrechtelijk onderzoek. Na enkele dagen werd hij vrijgelaten, maar bleef hij wel verdachte. Twee weken geleden werd hij dus opnieuw opgepakt. Het Openbaar Ministerie denkt dat Piet S. Peter van der Linde naar het café heeft gelokt waar het slachtoffer buiten werd doodgeschoten. Dat gebeurde in januari 2017.

 

 

De 44-jarige Corné R. uit Sprundel zou de schutter zijn.