Undercoveractie in onderzoek Staatsliedenbuurt

Tegen de derde verdachte in de zaak van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt blijkt de politie een undercoveractie te hebben gedaan. Doelwit was verdachte Stefan S. (1969) uit Amsterdam-Bos en Lommer. Het Parool schrijft hoe dat is gegaan.

Junk

Stefan S. staat in de buurt bekend als “Stefan de Junk”. Zijn woning was tegen betaling inzetbaar voor klusjes en daar maakten criminelen gebruik van. De woning in de De Rijpstraat deed als opslagplaats voor spullen en als onderduikadres. Verdachte Anouar B. (1980), alias Popeye, schuilde bij hem nadat die volgens justitie een belangrijke rol had gespeeld bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Een undercover benadert Stefan S. nadat hij in 2014 wordt gearresteerd op verdenking van heling van een telefoon. De undercover doet zich voor als arrestant die toevallig ook in het arrestantenbusje zit en pat aan.

On the run

Tegen de politie-infiltrant zou Stefan hebben gezegd ‘A man on the run, die help je gewoon’, doelend op Anouar B. Hij vertelde ook dat Anouar in zijn huis een ontmoeting had gehad met ‘die jongen die was neergeschoten nadat hij in de gracht was gesprongen’, kennelijk de andere verdachte Adil A.. Justitie vermoedt dat broers van Anouar B. bij S. – die op vrije voeten is – zijn langsgeweest om hem onder druk te zetten. Ter zitting zweeg hij over de zaak. Wel liet hij weten verhuisplannen te hebben. Maandag formuleert het Openbaar Ministerie de strafeis.

Overvaller ontkent dubbele moord

Dna-spoor is minimaal maar: ‘een aanwijzing’

Contraexpertise dna-bewijs gunstig voor verdachte

Daders volgden Range Rover mogelijk al eerder

80 NFI-rapporten in Zaak-Staatsliedenbuurt

Verdachte liquidaties Staatsliedenbuurt vrij

‘Een man on the run, die help je’

Nieuwe verdachte Staatsliedenbuurt opgepakt