‘Undercoveractie leidde naar diamantrovers’ (UPDATE)

Aan de aanhoudingen in januari van de verdachten van de grote diamantroof op Schiphol op 25 februari 2005 ging een jarenlange undercoveractie van de politie vooraf. Dat schrijft Het Parool. Of de actie succes opleverde valt te bezien.

Hoofdverdachten

Woensdag staan zeven verdachten in de zaak voor de rechtbank in Haarlem, in een pro forma-zitting. ‘Bronnen’ hebben tegen Het Parool gezegd dat de politie via via erin is geslaagd contact met verdachten te krijgen. Er zou geen contact zijn gelegd met de hoofdverdachten zoals August B. (55) en Erik P. (52) en ook niet met Errol H.V. (52), en R. V. (42). Bij de overval werd in enkele minuten voor ruim 70 miljoen euro’s aan juwelen gestolen. Een deel van de buit is nooit teruggevonden. De zeven mannen zijn kort na de roof al gearresteerd. In 2006 kwamen ze wegens gebrek aan bewijs vrij.

Nu zijn enkele verdachten op vrije voeten.

Prooi

Volgens de krant is geprobeerd om verdachten uit de tent te lokken door hun te zeggen dat journalisten met de zaak bezig waren. De rechercheurs hoopten zo dat ze de diamantroof onderling zouden bespreken. Verdachte Ramazan N. (42) was jarenlang prooi van undercoveragenten, die zich voordeden als vermogende types, onder meer in het Amsterdamse restaurant Momo. Ook trokken ze met hem op in Colombia en werd een bordeel in Praag bezocht. Nadat N. mogelijk bevestigde dat hij betrokken was bij de diamantroof vervoerde N. voor de agenten geld naar Londen. Hoewel N. zou hebben gesproken over de hoofdverdachten is nog onduidelijk wat hij precies vertelde.

Afluisterapparatuur

Medeverdachte Raoul T. zou zijn gebeld door een Engelstalige man, die zich voordeed als een journalist en bezig was met een publicatie over de diamantroof. Vervolgens sprak Raoul T. met bekenden sprak over het telefoontje. Ook wat dat opleverde is nog onhelder.

De diamantroof op vliegveld Schiphol spreekt nog steeds tot de verbeelding, mede omdat tientallen miljoenen aan diamanten spoorloos bleven.

Een overzicht van de berichten:

Hoofdverdachte diamantroof nu weer verdacht

Vier verdachten diamantroof nog vast

De rovers wisten precies waarvoor ze kwamen

Arrestaties in onderzoek diamantroof Schiphol (UPDATE)