Urker visser in zaak Jalink weer vrij (UPDATE)

André K., die twee weken geleden in de Eemshaven werd opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidatie van Vincent Jalink (foto), is vrijdagochtend weer in vrijheid gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie is K. nog wel verdachte, maar ziet de officier van justitie onvoldoende reden om hem langer vast te houden.

André K. werd op 12 oktober mede aangehouden op basis van verklaringen van een anonieme bedreigde getuige.

Raadsel

Enkele dagen voordat K. werd aangehouden, werd zijn woning in Urk doorzocht. K. zelf was toen op zee. Tegen de krant De Stentor, die K. destijds op zijn schip wist te bereiken, zij hij dat de inval voor hem ‘een raadsel’ was. ‘Ik weet echt niet wat justitie denkt te weten. Ik kan er heel weinig over zeggen, want ik heb nog niets gehoord. Vrijdagavond kom ik thuis en tot die tijd laat ik het allemaal gelaten over mij heenkomen. Ik wacht wel af wat justitie in petto heeft. Mijn naam is toch al kapot. Mensen verzinnen eigen verhalen en in dat opzicht wordt justitie hartelijk bedankt.’

Conflict

De NRC meldde eerder dat K. een financieel conflict met Jalink had. K. komt ook voor in het onderzoek naar de smokkel van 261 kilo cocaïne met de Urker viskotter Z181. In die zaak eiste het Openbaar Ministerie onlangs celstraffen tot bijna 14 jaar. André K. zou gezien zijn tijdens twee ontmoetingen met enkele hoofdverdachten. Een van de verdachten in die zaak is Leendert R., een vriend van André K. Justitie eiste 5 jaar tegen hem.

Vissers

Advocaat Guy Weski gaat nu de officier van justitie vragen de zaak tegen K. te seponeren. Weski:

Ik vermoed dat ook hij met mij van mening is dat er geen sterke aanwijzingen zijn die mijn cliënt verbinden met de liquidatie. De anonieme bedreigde getuige heeft nota bene cliënt niet belast. Het feit dat hij visser is en wellicht andere vissers kent, maakt hem nog geen medeverdachte. Cliënt is bovendien nooit aangehouden of verdachte geweest in de Z181 zaak.

Schutter

Vincent Jalink (foto boven) werd op 27 mei 2016 in Diemen voor de ogen van zijn zoontje doodgeschoten terwijl hij in zijn auto zat. Er zijn verschillende verdachten voor de liquidatie van Jalink waaronder Jerello G., Gideon G., Willy F. en Jason ‘Jayjay’ L. Gideon G. is momenteel de enige die voor de Jalink-liquidatie wordt berecht. Bij de moord op Jalink gaat de recherche uit van één schutter, dat zou G. zijn geweest. Zijn zaak wordt waarschijnlijk in december inhoudelijk behandeld.