Urker visser opgepakt voor liquidatie Jalink (UPDATE)

In de Eemshaven is Urker visser André K. opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Vincent Jalink (34) op 27 mei 2016 in Diemen. Volgens de NRC had K. een financieel conflict met Jalink. K. komt ook voor in het onderzoek naar de smokkel van 261 kilo cocaïne met de Urker viskotter Z181. 

In die zaak eiste het Openbaar Ministerie onlangs celstraffen tot bijna 14 jaar. André K. zou gezien zijn tijdens twee ontmoetingen met enkele hoofdverdachten. Een van de verdachten in die zaak is Leendert R., een vriend van André K. Justitie eiste 5 jaar tegen hem.

Raadsel

Eerder deze week schreef De Stentor dat er een woning in Urk was doorzocht in verband met een liquidatie. K. zei toen tegen die krant dat de inval voor hem ‘een raadsel’ was. ‘Ik weet echt niet wat justitie denkt te weten. Ik kan er heel weinig over zeggen, want ik heb nog niets gehoord. Vrijdagavond kom ik thuis en tot die tijd laat ik het allemaal gelaten over mij heenkomen. Ik wacht wel af wat justitie in petto heeft. Mijn naam is toch al kapot. Mensen verzinnen eigen verhalen en in dat opzicht wordt justitie hartelijk bedankt.’ K. was op het moment van de inval op zee. Nu is hij dus opgepakt.

Eén schutter

Vincent Jalink (foto boven) werd in Diemen voor de ogen van zijn zoontje doodgeschoten terwijl hij in zijn auto zat. Er zijn verschillende verdachten voor de liquidatie van Jalink waaronder Jerello G., Gideon G., Willy F. en Jason ‘Jayjay’ L. Gideon G. is momenteel de enige die voor de Jalink-liquidatie wordt berecht. Bij de moord op Jalink gaat de recherche uit van één schutter, dat zou G. zijn geweest. Zijn zaak wordt waarschijnlijk in december inhoudelijk behandeld.

Anonieme getuige

Deze week legde een anonieme bedreigde getuige een verklaring af bij de rechter-commissaris over de liquidatie van Jalink. Deze beslist over twee weken of deze verklaring gebruikt mag worden in de zaak en of de getuige anoniem kan en mag blijven.