Eis: ruim 13 jaar voor coketransporten Urk (UPDATE)

Tegen Muhammed S. (31) heeft het landelijk parket woensdag voor de rechtbank in Amsterdam 13 jaar en 9 maanden cel geëist. Tegen medeverdachte Ferry B. (43) 6 jaar en tegen de eigenaar van een Urker viskotter 5 jaar cel. Ze zouden cocaïnetransporten hebben georganiseerd.

Liquidatiepoging

Doel was om cocaïne van containerschepen in zee te gooien die dan door vissersschepen uit het water werd gehaald: een ‘geoliede machine’ vond officier van justitie Koos Plooij hun organisatie. S. kwam in beeld door onderzoek naar pgp-berichten van aanbieder Ennetcom, die in 2016 in Canada in beslag zijn genomen. Hij was een contact van Atif M. die is veroordeeld wegens de liquidatiepoging op Peter R. in Diemen in november 2015, zo zei Plooij.

Urker kotter

Volgens justitie komt uit ’talloze pgp-berichten uit 2015′ het beeld naar voren dat S. samenwerkte met “Joegoslaven”, die een cocaïnelijn runden via containerschepen van rederij MSC. De groepering had eigen mensen aan boord die de drugs boven de Waddeneilanden op zee afwierpen.

De Amstelvener regelde volgens Plooij met Ferry B. en Leen R. dat de cocaïne door vissers van Urk op zee werd opgepikt. De Joegoslaven stuurden doorgaans een eigen man op de viskotter mee ter controle en om de juiste positie voor het afwerpen en opvissen te kunnen bepalen. Nadat de vissers de cocaïne aan land hadden gebracht, werd die verdeeld tussen de Oost-Europeanen en de Nederlandse organisatie. Aldus justitie.

Tijdens het onderzoek werd in juni 2017 de kotter Z181 uit Urk onderschept met 261 kilo cocaïne aan boord. Dat transport was ook het werk van S., aldus de officier van justitie.

Beschieting

Volgens justitie blijkt uit de Ennetcom-berichten ook dat S. in opdracht van Ferry B. in juni 2015 het huis van iemand in Hippolytushoef heeft laten beschieten als waarschuwing. De bewoner was thuis en werd net niet getroffen door de drie kogels. Volgens de officier van justitie was hier sprake van en poging tot doodslag. S. staat ook terecht voor witwassen.

Geen volledig beeld

De advocaat van Muhammed S. is Leon van Kleef. Hij vindt de analyse van de fragmenten uit de pgp-e-mails een knip- en plakoperatie. De visie op S. als organisator van de smokkel is aangevuld met geschikte fragmenten. De rechtbank krijgt geen volledig beeld van de gevoerde communicatie waardoor conclusies trekken onmogelijk is.

Ook is het volgens Van Kleef niet aangetoond dat de berichten van het e-mailadres dat het OM toeschrijft aan S. daadwerkelijk door S. zijn geschreven.

Hij en de advocaten van de andere verdachten vroegen vrijspraak. Ze betoogden ook dat de Ennetcom-berichten zonder wettelijke basis zijn gebruikt. Eerder oordeelde de rechtbank in de zaak van Naoufal F. dat dit gebruik wel door de beugel kon. Het vonnis in de zaak is pas in november.

Zie ook:

Zwijgende verdachten over sprekende pgp-berichten

Nieuwe strijd om pgp-berichten al ontbrand

Hoe de beschieting van een woning werd gepland

Cocaïne: tweewekelijks met Arke uit Punta Cana (UPDATE)

OM: ‘eigenaar viskotters ernstig bedreigd’