Utrechtse familie veroordeeld voor drugshandel (UPDATE)

Verschillende leden van de Utrechts-Marokkaanse familie G. hebben van de Utrechtse rechtbank straffen tot vier jaar cel gekregen voor handel in cocaïne en softdrugs, en witwassen.

(beeld archief)

Honderdduizenden euro’s

De affaire sleept al een tijdlang, de rechtszaak begon in 2017. Het onderzoek werd gestart na een anonieme brief en informatie van het Team Criminele Inlichtingen over de activiteiten van één van de broers. Telefoongesprekken van de familieleden zijn getapt en op 21 februari 2017 zijn in Nederland tien locaties doorzocht en waren er ook in België doorzoekingen. Bij die invallen zijn honderdduizenden euro’s aan contant geld gevonden en diverse soorten drugs. Zo lagen er bij de ouders grote sommen geld in onder andere de kruipruimte en een verborgen ruimte van de woning en in een schutting in de tuin. Met het geld werden onder andere woningen in Marokko gekocht.

Voorbereiding cocaïne import

De rechtbank veroordeelt de vader en de moeder en hun vier zoons voor lidmaatschap van een criminele organisatie maar ziet een 34-jarige zoon als spil van de familie, hij krijgt vier jaar cel. Hij had een zonnestudio in de Damstraat in de Utrechtse wijk Lombok.

De moeder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, zij had een aansturende en coördinerende rol in het beheren en het bewaken van het geld wat is aangetroffen de woning. De vader is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 320 dagen voorwaardelijk.

De groep is ook veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor de import van cocaïne uit Zuid- of Midden-Amerika. Verdachten maakten reizen naar onder meer Suriname. In het vonnis haalt de rechtbank onder meer de volgende passage aan uit een afgeluisterd telefoongesprek uit 2016:

[medeverdachte 2] : (…) ik moet de namen van die boten hebben (…).
[medeverdachte 2] : (…) ik heb Mexicaanse kartel, je weet wel, heleboel kracht. (…)
[verdachte] : zij hebben, hebben zij geen pgp’s of helemaal niks. (…)
[medeverdachte 2] : Alles wordt overgevlogen. Je weet wel, alles komt daar bij ons aan. De dragers, diegene die eruit gaan halen en diegene die gaan uitdelen en overgedragen en alles wordt over gevolgen. (…)
[verdachte] : Waar naartoe? Naar Mexico!!!
[medeverdachte 2] : Nee, naar Ecuador (…)
[medeverdachte 2] : Ze moeten namen hebben(…) alles, tussen persoon, alles komt daar heen. (…) ik moet de naam van de boot hebben. Dat is het belangrijks, de naam van de boot.
[verdachte] : (…) de naam van de boot die kan ik pas maandag, dinsdag, woensdag krijgen, want die heb ik lang besteld bij die flikker en nog niet, hij zei, jullie moeten het opzetten(…)
[medeverdachte 2] : Zij kunnen alles weten, die dinges is van hen vriend, die hele haven is van hen.

In de gesprekken blijkt volgens de rechtbank duidelijk de intentie voor het grootschalig importeren van cocaïne. Uit het dossier komen echter geen concrete plannen of transporten naar voren. Er is ook geen grote coke-import aan de groep ten laste gelegd.