‘Van student tot verdachte van het opdrachtgeven van liquidaties’

Onlangs verscheen het boek Wraak, de opvolger van de bestseller Mocro Maffia. Crimesite sprak met Wouter Laumans, een van de auteurs. 

Waarom een vervolg op jullie bestseller Mocro Maffia?

Aanvankelijk dachten we dat het verhaal over de Mocro Maffia wel klaar was. We beschreven in dat boek de bloedige strijd tussen 2 rivaliserende groepen. Het idee van een nieuw misdaadboek ontstond na de gruwelijke moord op Nabil Amzieb in maart 2016. Zijn onthoofde lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto. Zijn hoofd werd later op straat gelegd tegenover een shishalounge. Toen dat gebeurde kwamen we tot de conclusie dat ons verhaal dat we in Mocro Maffia hadden beschreven nog niet ten einde was. We zijn toen gaan nadenken over hoe  we zo’n vervolg zouden moeten construeren. Uiteindelijk waren we van mening dat dit weer in de vorm moest van een hoofdpersoon. In het nieuwe boek zijn dat twee hoofdpersonen geworden: Mitchell Jansen en Omar L.

Waarom de titel Wraak?

We hebben verschillende titels de revu laten passeren, maar wraak is volgens justitie een belangrijke drijfveer van Omar L. Het boek begint ermee dat Omar huilend aanbelt bij de weduwe van Stefan Eggermont, die het slachtoffer werd van een vergismoord. Die aanslag was eigenlijk bedoeld voor Omar. Hij was in tranen, waarschijnlijk omdat hij het zo verschrikkelijk vond dat haar onschuldige man was vermoord. Maar Omar kende nog meer verdriet: zijn lievelingsbroer was tijdens de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt doodgeschoten. En Omar vond dat dat gewroken moest worden – althans dat is de lezing van het Openbaar Ministerie. Dus wraak is een van de belangrijkste thema’s in het boek.

Het boek lijkt ook een hedendaagse kroniek van de Oostelijke Eilanden in Amsterdam.

Wat we hebben proberen te beschrijven is dat een flink deel van de onbezonnen, jonge twintigers die op Kattenburg en Wittenburg zijn opgegroeid in de misdaad is beland. Het was voor hen een bijna logische weg.

Maar het is te simpel om het alleen maar over de gruwelijkheden te hebben die die gasten hebben begaan. Het ligt ingewikkelder. De werkelijkheid van de politie die die gasten en hun wapens van de straat willen hebben, de werkelijkheid van de criminelen zelf, die vaak onbezonnen zijn en denken dat ze de hele wereld aan kunnen. En de werkelijkheid van de ouders en familie van zowel daders als slachtoffers. Het zijn allemaal werkelijkheden die in zekere zin te begrijpen zijn. In die zin is het ook allemaal niet zwart-wit. We hebben geprobeerd er een meer kleurenverhaal van te maken. We hebben willen laten zien dat het gaat om mensen van vlees en bloed. Mitchell Jansen bijvoorbeeld was een moeilijke jongen met zorgzame, lieve ouders. Als klein jongetje al was hij ontzettend lastig. Er raasde een storm door zijn hoofd. Het is bij hem van kwaad tot erger gegaan. Mitchell heeft mogelijk vreselijke dingen gedaan. Justitie meent dat hij de vluchtauto bestuurde die werd gebruikt bij de liquidatie van Eaneas Lomp. Maar tegelijkertijd maakte hij zich zorgen om zijn ouders. Dezelfde ouders die hem met alle macht op het rechte pad probeerden te houden. Tevergeefs. Dat onvermogen en die pijn, dat is schrijnend.

Hoe is het uiteindelijk afgelopen met de 2 hoofdpersonen?

Mitchell Jansen is doodgeschoten in Colombia. Het is onduidelijk waarom. De Colombiaanse politie beschouwt het als een roofmoord, ook al omdat hij met zijn Louis Vuitton-schoudertasje in een wijk in Medellin was waar dat soort moorden regelmatig gebeuren. Maar er is ook nog een ander scenario mogelijk. Mitchell was daar om een partij cocaïne te controleren. Het is ook heel goed mogelijk dat dat verkeerd is gelopen.

Omar, de andere hoofdpersoon, zit vast. Hij wordt verdacht van 2 liquidaties en enkele moordpogingen en heeft onlangs levenslang horen eisen. Als hij wordt veroordeeld is hij in recordtijd afgegleden van student naar iemand die verschillende liquidaties heeft georkestreerd. Als hij schuldig is, dan wacht hem levenslang. Maar levenslang…. dat is in Nederland ook echt levenslang. Dan ben je ergens midden twintig en dan ga je de rest van je leven een betonnen doos in. En dat geldt ook voor veel anderen die het pad van de misdaad zijn opgegaan: de wereld van de zware misdaad kent maar twee uitgangen, de dood of de gevangenis.