Van U. had een kogelvrij vest aan

Bart van U., die wordt verdacht de moord op Els Borst te hebben gepleegd, had bij zijn aanhouding in 2013 in Brussel een kogelvrij vest aan en twee messen en een kogelhuls op zak. Dat meldt justitie in België. Van U. werd twee maanden voor de moord op Borst opgepakt bij de Israëlische ambassade in Brussel, waar hij een brief wilde afleveren.

Hij werd toen opgepakt, en een psychiater bepaalde dat hij gedwongen moest worden opgenomen. Gisteren werd bekend dat Van U. een maand later, vlak voor de periode van zijn gedwongen opname eindigde, ontsnapte uit de instelling.

Bang voor aanslag

Het was al bekend dat Van U. een mes bij zich had, maar nu blijkt dat hij ook een kogelvrij vest droeg. Volgens zijn advocaat hoort het vest bij de ‘standaarduitrusting’ van Van U. ‘Als hij op pad gaat heeft hij in beginsel een kogelwerend vest aan’, zegt die tegen de NOS.

In 2012 werd Van U. tot drie jaar cel veroordeeld vanwege verboden wapenbezit. Ook toen had hij een kogelvrij vest aan. Van U. zei eerder dat hij ervan overtuigd is dat hij slachtoffer zal worden van een aanslag, en dat hij geen vertrouwen heeft in de overheid. Daarom zou hij een wapen en het kogelvrije vest dragen.