Van wie kwam het zwijggeld voor Fred Ros? (#2) (UPDATE)

Advocaat Bram Moszkowicz (foto) blijkt in juni 2009 drie keer bij Fred Ros in de gevangenis op bezoek te geweest. Het was niet lang nadat Peter Plasman, toen de advocaat van Ros, op zijn kantoor was bedreigd. Ros had nooit iets hierover verteld. Over Moszkowicz wilde hij tegen het hof aanvankelijk ook niks vertellen.  

Door @Wim van de Pol

’Dat is ten nadele van Moszkowicz’, wierp Ros tegen. En ook: ‘Dan moet ik namen noemen van mensen en dat wil ik niet, in verband met hun veiligheid’. Daar was het gerechtshof, dat het hoger beroep in het Passage-proces behandelt, het niet mee eens, hij moest het vertellen. Schoorvoetend legde Ros uit dat hij Moszkowicz had laten komen om te vragen of hij bij klanten kon informeren hoe het zat de betalingen van zwijggeld. Welke klanten dan?

Stoeltie

Ros zei dat hij wist dat Hells Angel Harry Stoeltie een cliënt van Moszkowicz was en dat deze Danny K. kende. Hij zei aan Moszkowicz te hebben gevraagd: ’Vraag jij eens aan Harry Stoeltie of hij aan Danny K. kan vragen of hij aan Dick Vrij wil vragen hoeveel geld er daadwerkelijk is betaald aan Siem Wulfsen.’ Ros (foto rechts) bedoelde dat hij Wulfsen ervan verdacht geld dat voor hem bestemd was in zijn zak te hebben gestoken. Verder zei Ros er toen over te hebben gedacht Moszkowicz als advocaat te nemen. Een heel omslachtig verhaal. Is het de waarheid?

Nooit verteld

Als het waar is (en als dit nou alles is wat hij met Moszkowicz besprak) waarom wilde hij dit dan niet vertellen, en waarom moest de voorzitter van het gerechtshof zo aandringen? En waarom had hij dit in de eerste plaats nooit verteld in zijn kluisverklaringen, het ging immers om de zeer belangrijke zwijggeld-betalingen in een moordzaak?

En wat bedoelde Ros met de opmerking: ‘het kan zelfs zo zijn dat hij (Moszkowicz) door iemand gestuurd is’?

Omwegen

Bram Moszkowicz was destijds (in 2009) allang niet meer de advocaat van Dino Soerel. Waarom suggereerde Ros vrijdag ter zitting dat Soerel op dat moment nog wél klant van Moszkowicz was? Raar. Want als dat zo was geweest dan had hij Moszkowicz toch direct kunnen vragen of deze bij Soerel kon informeren naar het geld. Soerel was immers volgens hem de grote man achter de moorden en het geld. Dan waren omwegen naar Stoeltie of Danny K. niet nodig.

Hoe?

Het lijkt erop dat Ros wat betreft het betalen van het zwijggeld zwakke plekken in zijn verhaal heeft. In zijn kluisverklaringen is hij zeer stellig in de bewering dat Ali Akgün en Dino Soerel hebben betaald voor moorden. En ook het zwijggeld voor hun rekening zouden nemen. Over hóe, wanneer en waar het zwijggeld is betaald is hij vaag. En op de zittingen vorige week is gebleken dat hij hierover dingen en personen heeft weggelaten.

Wie?

Het gerechtshof zal waarschijnlijk toch vragen over het ‘hoe, wanneer en waar’ van de betalingen beantwoord willen zien. En misschien ook de vraag “wie?”. Want Dino Soerel riskeert een levenslange gevangenisstraf door Ros’ verhaal.

Brief

Een vraag komt op: welke nog onbekende personen zaten er achter de betalingen? En dus mogelijk ook achter de moorden op bijvoorbeeld Thomas van der Bijl en Cor van Hout. Wie bedreigde(n) advocaat Plasman?

Advocaat Nico Meijering zei vorig jaar al op een zitting van het Passage-proces dat Fred Ros bij hem meerdere malen (in 2007, in 2008 en in 2013) door zijn advocaat had laten informeren hoe het zat met de financiële toezeggingen en betalingen van zwijggeld. Meijering zegt dat hij iedere keer per brief heeft laten weten dat zijn cliënten Ali Akgün en Dino Soerel van niets wisten. En dat Ros kennelijk bij derden moest zijn. Het gerechtshof besloot vrijdag dat deze brieven aan en van Meijering aan het Passage-dossier zullen worden toegevoegd.

Laatste berichten over het moordproces Passage:

Van wie kwam het zwijggeld voor Fred Ros? (#1)

‘Robert ter Haak werd gevolgd’

Vragen bij nieuwe Holleeder-tape

OM vordert gevangenneming Dino Soerel (UPDATE)