Eis moord Ximena: Zeven jaar en tbs (UPDATE)

De officier van justitie in Den Haag heeft voor de rechtbank woensdagmiddag jaar zeven jaar cel en tbs geëist voor moord op de 15-jarige Ximena in de nacht van 25 op 26 februari vorig jaar. Stanley A. heeft bekend het meisje in zijn huis met messteken om het leven te hebben gebracht. De 26-verdachte gaf tijdens de zitting antwoord op vragen van de rechtbank. De advocaat van A. bepleit tbs, omdat hij het belang van lange behandeling inziet.

De rechtbank zei beschrijving van de gruwelijke details te beperken. De zaal was gevuld met jonge vrienden en vriendinnen van het slachtoffer, die ze kende van school, paardrijden en rugby.

Douche

A. bood ter zitting zijn excuses aan. Hij vertelde dat hij het meisje was tegengekomen in de Acaciastraat waar ze op een bankje zat. Ook zei hij dat hij haar een slaapplek had aangeboden ‘omdat je in winter, midden in de nacht, een meisje niet in de kou achter laat’. Hij vertelde ook dat hij midden in de nacht opeens met een kussen in de kamer stond waar Ximena lag te slapen.

Hij wilde haar eerst met het kussen vermoorden maar later stak hij haar verschillende keren met een mes. Hij zei ook dat hij het meisje nog mee had genomen onder de douche nadat hij haar doodgestoken had. Na verloop van tijd zweeg A.: ‘Ik antwoord niet meer’. Na de moord bracht hij het overleden meisje naar buiten, ze had alleen nog sokken aan, en legde haar op straat. Later die dag meldde hij zich bij de politie.

De officier sprak van moord omdat A. lang de tijd heeft gehad zich te beraden. De eis is beperkt wat betreft celstraf. De tbs-behandeling moet herhaling uitsluiten. Volgens de advocaat was er sprake van een impulsieve actie onder invloed van speed en was het dus geen moord.

Asperger

Een reeks toevalligheden maakte dat het 15-jarige meisje slachtoffer werd. Ze zou eigenlijk bij een vriendje blijven slagen, maar eerst naar feestje gaan. Nadat ze daarvoor nog was wezen stappen kwam ze niet meer op dat feestje aan en ging ze zitten op het bakje in de Acaciastraat. 

Stanley A. zegt nu dat hij wilde dat het anders was gelopen. Bij hem werd al op zijn 15de jaar de diagnose Asperger gesteld, een vorm van autisme. In die jaren erna raakte hij verslaafd aan amfetamines en was vaak betrokken bij geweld, onder meer als voetbalsupporter van ADO. Hij werd in 2002 veroordeeld omdat hij een vrouw neerstak. Hij kreeg toen de PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-TBS.

Iemand iets aandoen

Op zeker moment schreef hij een brief naar zijn hulpverleners bij De Waag:  ‘Ik wil iemand iets aandoen.’ Die brief leidde niet tot opname, hij kwam wel regelmatig op gesprek bij hulpverleners. Stanley A. vertelde de rechtbank dat hij wel vaker moordneigingen had en dan met een mes de straat opging. Hij kon zich die keren inhouden. In een brief aan De Waag schreef hij eens heimwee te hebben naar de jeugdgevangenis waar hij ‘goed en veilig’ voelde.

‘Poppetje, we missen je’, zei haar moeder tijdens haar spreektijd. ‘Je bent op bizarre, krankzinnige wijze van ons weggenomen’. 

Bron: Twitter.

Lees ook:

De Waag: onderzoek naar Stanley A. 

Stanley A. bekent moord meisje

‘Meisje dood door tbs’ser’