‘Veel geldautomaten bevatten “dna”-markers’

In veel pinautomaten zit een sproeisysteem met unieke inkt verwerkt. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een groot onderzoek naar plofkrakers. Geld wordt met de onzichtbare spray besproeid maar kan ook aan de kleding van de verdachten blijven zitten.

Rommy

Dit helpt de politie met vaststellen welk geld of welke verdachten bij welke kraak betrokken zijn. Een en ander komt naar voren in de verwante onderzoeken 32Smit en 32Rijn. In die onderzoeken worden zeven mannen verdacht van het plegen van 45 ram- en plofkraken bij geldautomaten. Een van de verdachten is David Rommy, zoon van de Utrechtse crimineel Henk Rommy. De groep wordt verdacht van opblazen van geldautomaten in onder meer Leersum, Soest, Almelo, Oegstgeest en Almere.

80.000 euro

Volgens De Telegraaf zijn niet alle geldautomaten in Nederland voorzien van deze cassettes en werkt het sproeisysteem ook niet altijd. Het bedrijf 3Si Security Systems in België vermengt blauwe inkt met de dna-marker en zet het inktreservoir in de geldcassette die een uniek nummer krijgt. Applied Dna Sciences (ADNAS) in de Verenigde Staten onderzoekt vervolgens inktsporen die door een forensisch team van de politie worden veiliggesteld op geld, bij verdachten of op bijvoorbeeld vluchtauto’s.

Een derde van de plofkraken levert volgens De Telegraaf buit op. De plofkraken in de dossiers 32Smit en 32Rijn leverden gemiddeld een bedrag van 80.000 euro op.