Reeks invallen in bitcoins-onderzoek

De FIOD heeft dinsdag, onder leiding van het functioneel parket, 15 adressen doorzocht en 10 aanhoudingen verricht in het kader van een grootschalig internationaal onderzoek naar fraude en witwassen met bitcoins.

Xtc

De doorzoekingen vonden plaats in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, ‘s-Gravenhage en Putten. Er is beslag gelegd op luxe voertuigen, contanten, bankrekeningen en, door middel van rechtshulpverzoeken aan de VS, Australië, Litouwen en Marokko, op goederen waaronder bitcoins accounts. Tevens zijn er grondstoffen voor de vervaardiging van xtc aangetroffen.

Banken

Het onderzoek is gestart na tips van banken over het overschrijven van grote geldbedragen, waarbij steeds en direct na ontvangst van een geldbedrag dit contant werd opgenomen. Het onderzoek richt zich op ‘criminele handelaren’ op Dark Web die met bitcoins betalen en de zogenaamde ‘bitcoin-cashers’ die de bitcoins van deze handelaren, tegen betaling, omwisselen in contanten. Zowel de handelaren als de bitcoin-cashers  zijn als verdachte aangemerkt waarbij de bitcoincashers zijn aangemerkt als hoofdverdachten in dit onderzoek. Alle 10 verdachten worden verdacht van witwassen.

Dark Web

Het Dark Web is een deel van het internet dat moeilijker toegankelijk is voor de gemiddelde internetgebruiker en niet in kaart gebracht wordt door de gebruikelijke zoekmachines. In de criminele wereld worden op dergelijke websites (zoals Silk Road) diensten en of goederen op het Dark Web aangeboden en verkocht waar men elkaar met bitcoins betaalt.

Bitcoinplatforms

Bitcoincashers kopen bitcoins van handelaren die deze bitcoins vermoedelijk hebben verkregen door te handelen in illegale goederen op Dark Web waarbij bitcoins als betaalmiddel worden gebruikt. De bitcoincashers verkopen vervolgens op legale bitcoinplatforms deze bitcoins voor euro’s aan zogenaamde exchange-kantoren. De opbrengsten, de euro’s, van deze verkopen worden na ontvangst op de bankrekening contant opgenomen. Vermoedelijk gaat het hierbij om witwassen van vele miljoenen euro’s, aldus het Openbaar Ministerie.

Toezichthouders

Bitcoinhandel is niet gereguleerd en onttrekt zich aan het toezicht van regelgevers en financiële toezichthouders. Het is daarom een aantrekkelijk middel voor criminelen om crimineel verkregen geld wit te wassen.

Kennelijk heeft de politie in dit onderzoek weten te penetreren in het Dark Web en de bitcoinhandel. In de rechtszaak zal duidelijk worden om wat voor bedragen het gaat en welke criminele handelingen op het Dark Web kunnen worden bewezen.

Andere bitcoinszaken.