Veel nep-ontvoeringen Amsterdam

Valse en verzonnen ontvoeringsmeldingen komen regelmatig binnen bij de politie Amsterdam. De kosten van de onnodige politie-inzet die hieruit voortvloeien, zullen voortaan op de melder worden verhaald. Aldus de politie Amsterdam. Bij de politie Amsterdam houdt een team rechercheurs van bureau Zware Criminaliteit zich dagelijks bezig met liquidaties, gijzelingen en ontvoeringen. 

100%

‘Bij iedere melding zetten we ons voor de volle honderd procent in’, zegt een teamleider. 'Helaas krijgen we ook vaak valse meldingen. En ook al vermoeden we soms vooraf dat een melding nep is; risico nemen we nooit. Het gaat tenslotte om levensbedreigende situaties. Dergelijke onnodige inzet betekent echter wel dat ander – belangrijk – werk kan blijven liggen.’

 

Omsingeld

Onlangs kwam op een politiebureau in Amsterdam West een man die belangrijke gsm-berichten liet lezen aan politieagenten achter de balie. De strekking van de berichten was dat de vriendin tegen haar wil werd vastgehouden in een woning en daar door meerdere mannen wordt verkracht.

Bureau Zware Criminaliteit kwam direct in actie. Alles werd in het werk gesteld om het slachtoffer te lokaliseren: de woning waar de telefoon van het slachtoffer werd uitgepeild, is omsingeld en geobserveerd. Even later trapten politiemensen de deur in. Het "slachtoffer" bleek samen met twee mannen op de bank te zitten en er leek niks aan de hand te zijn.

Relatie

Aangezien de vrouw in eerste instantie aangaf door acht mannen te zijn verkracht, worden de twee aanwezige mannen aangehouden. Later blijkt dat de vrouw het hele verhaal aan elkaar verzon. Zij heeft sinds enkele maanden een relatie met een van de mannen uit de woning.

Nodeloos

‘De politie Amsterdam verhaalt vaker de kosten van de onnodige politie-inzet’, aldus een jurist van de politie-eenheid. Het gaat dan om zinloze en vaak arbeidsintensieve inzet. Denk aan misplaatste grappen waarbij nep-overvallers een beroving simuleren of om valse aangiften waarbij verzonnen gebeurtenissen bij de politie worden gemeld. Uiteraard bepalen de omstandigheden het al dan niet verhalen van de kosten.

‘Mensen die met goede bedoelingen een voorval bij de politie melden waarvan later blijkt dat niets aan de hand is, hoeven zich absoluut geen zorgen te maken. Het gaat ons om degenen die de politie willens en wetens nodeloos aan het werk zetten. Zij krijgen de rekening op de mat.’