Veertien gemeenten willen legale wietteelt

Zeker veertien gemeenten willen experimenteren met legale wietkwekerijen. Daarvan hebben tien gemeenten een plan naar minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gestuurd of willen dat nog doen. Dat meldt dagblad Trouw.

De vier grote steden, Eindhoven en Tilburg pleitten al langer voor legale wietteelt. Nu willen ook Venlo, Heerlen en Zwijndrecht gemeentelijke wietkwekerijen of ondernemers onder toezicht laten telen. De gemeenten zeggen dat het coffeeshopbeleid van het kabinet te onduidelijk is.

Alle gemeenten moeten voor 1 mei per brief aan Opstelten laten weten wat er met de coffeeshops gaat gebeuren. De minister wil onder meer weten hoe buitenlandse toeristen geweerd gaan worden. De veertien gemeenten gebruiken die brief nu om gemeentelijke wietkweek voor te stellen.

Daarnaast willen 19 van de 40 grote en middelgrote gemeenten waarmee Trouw sprak het nieuwe ‘ingezetencriterium’ niet handhaven. Zo wil Enschede de Duitsers niet weren. ‘Duitsers zijn goed voor zo’n 300.000 transacties per jaar. Stel je voor dat dit zich allemaal naar de straat verplaatst. Dat zal een hoop overlast veroorzaken’, aldus woordvoerder Jan Schukkink.

Veel gemeenten zeggen dat de drugstoeristen in coffeeshops nauwelijks overlast veroorzaken. Zij willen het criterium gaan handhaven als dat wel het geval is, omdat het politiecapaciteit opeist die de burgemeesters liever ergens anders inzetten.

Voor gemeenten die het criterium wel handhaven, is het moeilijk uit te leggen dat daar wel wordt gehandhaafd terwijldat in andere gemeenten niet wordt gedaan. Daarom wil de burgemeester van Vlissingen, die wel gaat handhaven, weten hoe Opstelten de steden gaat aanpakken die het criterium niet handhaven.

Lees ook:

Aboutaleb stelt gemeentelijke wietkweek voor

‘Zeeland moet Wietland worden’

Rotterdam wil gemeentelijke wietkwekerijen

Overheid Uruguay wil zelf wiet verkopen