Veertien Nederlanders met 4,1 ton cocaïne in Antwerpen (UPDATE)

De raadkamer van de rechtbank in Antwerpen heeft dinsdagmiddag elf Nederlanders die vorige week opgepakt werden met een een mega-transport cocaïne gevangen gezet. Voor drie mensen is de behandeling uitgesteld naar maandag. Na telling blijkt de drugszending niet vier ton maar 4.100 kilo te zijn geweest, aldus het Antwerpse parket. De groep lijkt een koelcontainer met drugs uit de haven te hebben gereden alvorens de scanner van de Douane te bezoeken.

Vier handvuurwapens

Negen mannen met de Nederlandse nationaliteit in de leeftijd tussen 20 en 39 jaar zijn gearresteerd. Later die dag werden nog vijf mannen opgepakt, ook Nederlanders, van tussen 18 en 39 jaar. In de loods en bij latere doorzoekingen werd in totaal 4,1 ton cocaïne gevonden, drie AK-47’s, vier handvuurwapens en verschillende pgp-toestellen. De 14 verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter en verschenen vandaag een eerste keer voor de raadkamer. De aanhoudingen van 11 verdachten werd bevestigd, voor drie is de zaak uitgesteld naar maandag. Volgens Het Parool komt een aantal verdachten uit Amsterdam-Zuidoost.

Vrachtwagenchauffeur

De koelcontainer met de cocaïne was op kade 1700 van de Waaslandhaven aangekomen. Hij was door de Douane aangewezen voor controle in de scanner. Woensdag haalde een Nederlandse vrachtwagenchauffeur de container op maar reed niet naar de scanner maar naar een loods aan de Haïfastraat op Rechteroever. Een tiental mannen laadde in hoog tempo de lading inktvis over in een identieke container. Er werd vier ton inktvis bijgepast om het gewicht op peil te brengen.

De chauffeur reed de container daarna naar de douanescanner op Linkeroever.

Observatieteams

De politie had het gehele transport echter in de gaten omdat er een tip op de container was gekomen. De bewegingen werden dus door observatieteams van de Belgische politie gevolgd. ’s Avonds deden politie en douane een inval in de loods aan de Bremerstraat binnen.

Negen verdachten zijn daar gearresteerd. Enkele medeverdachten waren in een auto niet ver daarvandaan klemgereden.

De verdachten beriepen zich bij de politie op hun zwijgrecht, aldus Belgische media.